Mama

Hoe kies je de juiste boekentas voor je kind?

Hoe kies je de juiste boekentas voor je kind?

Foto: shutterstock

Nu de zomervakantie op haar einde loopt, gaan veel ouders met hun kinderen een nieuwe boekentas kopen. Maar hoe mooi het aanbod ook is: sommige tassen zijn nefast voor de houding van je oogappeltje. Wij vroegen aan psychomotorisch therapeut Bram De Langhe uit Waregem waaraan een goede boekentas moet voldoen om pijnklachten te voorkomen.

- De boekentas mag niet meer wegen dan tien procent van het lichaamsgewicht van je kind. Bijvoorbeeld: weegt je zoon of dochter dertig kilo, dan mag de tas maximaal drie kilo zwaar zijn. Boekentassen die toch meer wegen, leiden tot een te hoge belasting van zijn of haar lichaam.

- Het spreekt voor zich dat de tas ook moet aangepast zijn aan de grootte van je spruit. Een oversized exemplaar is uit den boze. 

- Je kiest het best voor een boekentas of rugzak met compartimenten zodat mappen en zware boeken goed op hun plaats blijven zitten. Laat je kind de zwaarste stukken achteraan in de boekentas plaatsen, dicht tegen de rug. Hierdoor worden de buikspieren ook minder belast. 

- Kies voor een boekentas of rugzak met twee draagriempjes die op de rug kunnen worden bevestigd. De klassieke boekentas is een minder goede keuze omdat je de tas aan één hand moet  meedragen. Daardoor krijg je een onevenwichtige belasting van de rug en kan je kind op lange termijn problemen krijgen.

- Hippe schoudertassen zorgen eveneens voor een asymmetrische houding en zijn bijgevolg te belastend voor de rug en het bekken van zoon- of dochterlief. Wil je kind toch een schoudertas, kies dan voor een model met een brede riem die schuin over de buik loopt. Let er ook op dat het gewicht van de tas net op de heup wordt gedragen.

- Boekentassen op wieltjes worden aan één kant van het lichaam meegetrokken en zorgen ook voor een asymmetrische houding. Bovendien moet ze toch vaak van de grond gelift worden, bijvoorbeeld om de trap te nemen of op de bus te stappen. Veel kinderen hebben ook snel de neiging om te veel gewicht in zo'n trolly te stoppen, waardoor het voordeel helemaal verdwijnt.

- Voor jonge kinderen is het aangeraden om een boekentas te kopen waarmee ze zelf kunnen werken. Opteer daarom voor een model met een makkelijke sluiting. Deze bevordert de zelfstandigheid van je oogappeltje.

- Tot slot een gouden tip voor ouders: probeer je kind aan te moedigen om regelmatig te bewegen. Een uurtje per dag is ideaal. Dit verhoogt de belastbaarheid van het lichaam en vermindert de kans op klachten.

Wil je weten waar je de perfecte boekentas koopt? Haal dan onze weekendbijlage van zaterdag 18 en zondag 19 augustus in huis. Daarin worden tien tassen onderworpen aan een strenge kwaliteitstest. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees