Fit & Gezond

Waarop letten bij de aankoop van een bureaustoel?

Waarop letten bij de aankoop van een bureaustoel?

Foto: Shutterstock

Het nieuwe schooljaar komt nu wel heel dichtbij. Dat betekent dat jongens en meisjes binnenkort weer aan hun bureau zitten om huiswerk te maken. Helaas betekent het ook dat veel leerlingen geplaagd zullen worden met nek- en rugklachten door een foute bureaustoel. Psychomotorisch therapeut Bram De Langhe uit Waregem overloopt de criteria van een comfortabel exemplaar.

- Een goede bureaustoel moet een actieve zithouding ondersteunen. Je neemt tijdens het computeren immers een totaal andere houding aan dan bij het schrijven of lezen. Een stoel die zich aanpast aan je houding - bij voorkeur met kantelbare zitting - is de beste keuze. 

- Weet op voorhand aan welke bureautafel je zal werken. Het is belangrijk dat de hoek tussen de bovenbenen en de romp steeds groter is dan 90 graden.

- De armen worden best gesteund om klachten ter hoogte van de romp te voorkomen. Armsteuntjes zijn dus zeker geen overbodige luxe. 

- Als een goedkope stoel voldoet aan de bovenstaande eisen is deze ergonomisch gezien  in orde. Een duur model is dus niet altijd beter.

- Denk eens aan een zitbal, deze zorgt voor een heel actieve manier van zitten. De rug wordt voortdurend uitgedaagd om kleine bewegingen te maken om je evenwicht te bewaren. De zitbal is echter geen volwaardige vervanger voor een bureaustoel, maar eerder een aanvulling. Per dag mag je maximaal twee uur op de bal zitten. Opgepast: als je er pootjes onder installeert, verliest hij dat actieve aspect en biedt hij geen meerwaarde meer aan de werktafel.

- Zitballen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De juiste hoogte is afhankelijk van de persoon die er vaak op zal zitten. Eén gouden regel: de knieën moeten steeds lager zijn dan het bekken om de zogenaamde 'open heuphoek' te bekomen. Op een zitbal zit je ook steeds iets hoger dan op een stoel, dus zal je wellicht ook de hoogte van je tafel moeten bijstellen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees