Organistie voorziet extra water voor figuranten tijdens warme weer

Brugge is klaar voor de Gouden Boomstoet

Brugge is klaar voor de Gouden Boomstoet

De organisatie van de Gouden Boomstoet is al maanden bezig met de voorbereiding.

Brugge -

De Gouden Boomstoet trekt morgen, zondag 19 en zondag 26 augustus door de straten van Brugge. Meer dan 1.800?figuranten en ongeveer 150 dieren stappen mee in de populaire stoet, die om de vijf jaar de Brugse binnenstad versiert.

De voorbije drie maanden heeft een grote ploeg gewerkt aan de voorbereidingen voor de praalstoet van de Gouden Boom. Alles is klaar voor morgen. Na een zoektocht vond de organistie meer dan 1.800?personen bereid om twee zondagen mee te stappen in de stoet. Het was geen gemakkelijke klus om voldoende figuranten te vinden want steeds minder groepen zijn bereid om op te stappen. Zowel morgen als volgende week zondag lopen er vooral particuliere figuranten mee, in plaats van groepen.

Extra kostuums

Voor kleermaakster Mauricette Harnisfeger brengt dit extra werk met zich mee. ‘De meeste deelnemers zijn nieuw en dat betekent extra naaiwerk is’, vertelt ze. ‘Met de figuranten van de Heilige Bloedprocessie hebben we dit niet, omdat de meeste figuranten elk jaar terugkeren.’ Mauricette verwacht alle figuranten van de Gouden Boomstoet in de Beurshalle en voorziet de deelnemers van de juiste kostuums.

Etienne Mommerency, coördinator van de stoet, is gelukkig dat hij voldoende mensen heeft gevonden. Ook regisseur Tony Willems haalt opgelucht adem. Samen met hun vriend Jozef Alpaert hebben ze maandenlang de stoet voorbereid.

‘Ik heb zowat alle repetities van de groepen bijgewoond en ze zijn er klaar voor’, zegt regisseur Tony Willems. ‘De repetities kwamen eerst moeilijk op gang, deels doordat veel figuranten vakantie hadden in de maand juli. Vorige week vrijdag was de laatste repetitie. Ik weet in elk geval dat deze editie van de stoet ongetwijfeld de warmste zal worden.’

Waterbevoorrading

De organisatie houdt dan ook rekening met het warme weer. ‘De commissarissen die de groepen begeleiden, krijgen water mee en halverwege de stoet wordt in de Vlamingstraat gestopt voor waterbevoorrading’, legt Willems uit.

‘Ik ben er zeker van dat de toeschouwers dit zullen begrijpen. Zij zullen zich trouwens ook extra moeten beschermen tegen de zon op de tribunes.’

Zowel voor coördinator Etienne Mommerency als voor regisseur Tony Willems wordt dit de laatste Gouden Boomstoet.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio