IJslolly’s tegen de warmte voor Planckendael-bewoners

Baby sneeuwluipaardjes komen naar buiten

Nogmaals het welpje Nima. Foto: BELGA

Muizen -

Nudan en Nima, de sneeuwluipaardjes die op 2 juni werden geboren, zetten hun eerste schuchtere stapjes in het buitenperk. De pluizige bolletjes schuwen het publiek niet, al zal mama Lola hen nog geregeld verstoppen.

Planckendael beleeft een topzomer. Ook al worden nog geen cijfers vrijgegeven Kai-Mook en de rest van de olifantenfamilie verzorgen de pr van het dierenpark volgens woordvoerder Xavier Beghin op uitmuntende wijze. Bovendien is er de voorbije maanden heel wat jong leven bijgekomen bij heel wat dieren. In april werd de geboorte gevierd van een bonobo, op 2 juni zowaar een tweeling bij de sneeuwluipaarden en er mocht ook doopsuiker worden besteld voor de komst van een kleine giraf.

De sneeuwluipaardjes hadden zich nog niet aan het grote publiek getoond. Zelfs de verzorgers werden door mama Lola en papa Kedar geweerd. Pas twee weken geleden kregen ze een eerste visite van de dokter en kon het geslacht worden bepaald. De twee stevige welpjes zijn een mannetje Nudan, wat krachtig betekent in het Tibetaans en het vrouwtje Nima of zon. De kleintjes zijn, niet echt met hun zin, volledig gekeurd, gechipt en ingeënt tegen de kattenziekte.

‘We verwachten dat de kleintjes de volgende dagen geregeld in het buitenperk zullen te zien zijn’, zegt Xavier Beghin. ‘De poorten van het verblijf blijven dag en nacht open of het dak van het binnenverblijf wordt opengezet. Dat geldt met dit weer voor zowat alle dierenverblijven.’

‘De dieren kunnen zelf de meest comfortabele plek opzoeken, afhankelijk of ze van de hitte houden of liever de koelte opzoeken. Sneeuwluipaarden kunnen overigens best wel tegen de warmte. De natuurlijke leefomgeving van de dieren is de Himalaya en daar kan het bij momenten best warm zijn.’

Door de voorspelde hitte dit weekend, maken de verzorgers speciale ijslolly’s voor de dieren. Een stuk vlees, een lekkere vis of fruit worden diepgevroren aangeboden. ‘De dieren vinden het een echte traktatie en bovendien zijn ze een hele tijd zoet met het verorberen van hun maaltijd’, zegt Beghin nog.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio