Pukkelpop puft

Pukkelpop puft

Foto: DBA

HASSELT -

30 Graden. In de schaduw. Op het festivalterrein en op de camping van Pukkelpop, in de volle zon, loopt die temperatuur nog hoger op. Zeker als je met duizenden opeengepakt staat voor een podium. In tentjes op de camping gingen de temperaturen gisteren boven de 50 graden.

Het Vlaamse Kruis, dat met zo'n 150 medewerkers constant aanwezig is op de festivalwei en de campings, zond voor en tijdens het festival via alle mogelijke mediakanalen twee boodschappen rond: drink voldoende water en zorg voor genoeg verfrissing. En probeer uit de zon te blijven en smeer je in. ‘We zien dat de mensen onze raad goed opvolgen. Want van de 2.800 interventies die we tot vrijdagnamiddag moesten doen, waren er slechts een 100-tal direct of indirect door de warmte', zegt Bart Brullemans van het Vlaamse Kruis.

Voor vandaag schakelt de organisatie nog een tandje bij. Wie aan de bar één beker water bestelt, krijgt er gratis een tweede bij. En aan de watereilanden is voortaan ook gratis drinkbaar water te verkrijgen.

Waterzakjes

Op de campings is er gratis zonnecrème beschikbaar en kun je gratis emmertjes water halen. Hier en daar duiken zelfs kleine opblaasbadjes op. ‘Elke 10 minuten steken we onze kop erin', zegt een zeskoppige bende uit Assenede, wijzend op hun badje waar ze ook hun goedkope halveliterblikken pils in koelen. '

Een andere beproefde truc is de natte handdoek. ‘Zo houden we het hoofd letterlijk koel en vermijden we een zonneslag', zegt een trio nat-gesluierden. ‘En veel drinken. maar het maakt eigenlijk niet uit hoe heet het is, amuseren doen we ons toch.'

De 16.000 liter waterzakken die strategisch verspreid en gekoeld op de festivalwei staan, bleven ook gisteren onaangeroerd. ‘Die zijn enkel voor noodsituaties in de frontstage of bij lange wachtrijen', aldus Brullemans. Maar bij extreme hitte zouden de waterzakjes eventueel wél uitgedeeld worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees