Tienerjongens pestten en mishandelden 14-jarig meisje terwijl buurman toekeek

‘Wij werden wakker en Priscilla was dood'

Johan De Valck. Foto: Herman Ricour

HUIZINGEN -

Wie heeft welke rol gespeeld bij de vreselijke dood van Priscilla Sergeant (14)? Het gerecht is overtuigd dat de twee minderjarige verdachten de leiding hadden in de pesterijen waaraan het meisje uiteindelijk bezweken is. Maar net als Johan De Valck (41), de derde verdachte, houden ze het op een ongeval. ‘Wij werden wakker en toen was Priscilla dood.'

Johan De Valck (41), de buurtbewoner bij wie Priscilla Sergeant in Huizingen een ware marteldood is gestorven, blijft erbij dat buurjongen A.B. (16) en een 12-jarige jongen uit dezelfde wijk op 19 juli de hoofdrol speelden bij het pesten van het meisje bij hem thuis. De aanleiding daarvoor kan hij zich niet herinneren. Maar het pesten escaleerde snel van wat duwen en trekken tot heel wat ergere dingen. Het meisje zou uiteindelijk bont en blauw geslagen zijn. Zij werd met hondendrek ingesmeerd en moest producten slikken die haar ingewanden in vuur en vlam zetten.

Wie bedacht de pesterijen? Wie voerde ze uit? Volgens het gerecht hebben de twee minderjarigen een belangrijke rol gespeeld. Niet alleen de 16-jarige A., ook de 12-jarige jongen liet zich niet onbetuigd.

Politie bellen

En Johan De Valck hield het niet bij een passieve rol als toeschouwer van de folterpraktijken die zich voor zijn ogen afspeelden. Hij schakelde af en toe ook over op een meer actieve rol. Zonder echt te beseffen wat er gebeurde omdat hij onder de invloed was van pijnstillers die hij in grote hoeveelheden slikte wegens een rugblessure? ‘Af en toe probeerde De Valck de escalerende pesterijen een halt toe te roepen, maar hij had te weinig gezag om de minderjarigen in toom te houden', geeft zijn advocaat Gert Warson toe.

De drie verdachten houden voet bij stuk. ‘Priscilla werd weliswaar gepest, maar op een bepaald ogenblik viel zij onder de invloed van pillen in de sofa bij Johan in slaap. Wij ook. Plots zijn wij wakker geworden. Priscilla lag dood in de zetel in haar eigen braaksel', verklaren de verdachten in koor.

Een ongeval dus. Zij ontkennen in alle toonaarden dat het meisje eerst bont en blauw werd geslagen. De zware letsels die zij aan het hoofd heeft opgelopen zouden veroorzaakt zijn tijdens het overbrengen van haar lichaam van de leefkamer van De Valck naar diens auto.

De Valck beweert dat hij, zodra hij van buurjongen A. hoorde dat Priscilla dood was, van plan was geweest om een ziekenwagen te bellen of de politie te verwittigen. Maar buurjongen A. zou hem dat uit het hoofd hebben gepraat. Waarop de drie verdachten het lichaam van Priscilla dumpten in de weide waar het op 20 juli door een jager werd aangetroffen.

Bende tot alles bereid

Dat de twee minderjarigen een hoofdrol zouden hebben gespeeld in het drama wekt in hun wijk verrassend weinig verwondering. ‘A. was dol op gevechtssporten. Hij had een bende jongeren rond zich verzameld die onafscheidbaar leken en tot alles bereid. De 12-jarige jongen hoorde graag bij dat groepje. Ze slopen op alle uren van de dag en de nacht door de wijk. Problemen waren schering en inslag', zegt een buurtbewoonster.

‘Maar toch, 12 jaar is wel erg jong', zegt Nancy die een paar straten verder woont. ‘Je mag dan al weken vermoeden dat de moordenaars in jouw buurt wonen, als je daar ook door hun aanhouding de bevestiging van krijgt, dan is het wel even slikken.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees