Lieg tegen jezelf, zo word je succesvol én gelukkig

Lieg tegen jezelf, zo word je succesvol én gelukkig

Foto: jobat.be

Naast een aantal nadelen blijkt tegen jezelf liegen toch ook voordelen op te leveren. Als je jezelf immers wijsmaakt dat je beter, slimmer én getalenteerder bent dan eigenlijk het geval is, kan dat soms zelfs werkelijkheid worden.

Tegen jezelf liegen – of zelfdeceptie – kan volgens The Wall Street Journal voor een aantal voordelen zorgen. “Zelfdeceptie is niet gewoon liegen of faken, het gaat dieper en is gecompliceerder”, aldus Del Paulhus, professor psychologie aan de University of British Columbia. “Het draait om sterke psychologische krachten die ons tegenhouden een onaangename waarheid over onszelf te ontdekken.”

“Geloven dat we getalenteerder of intelligenter zijn dan werkelijk het geval is, kan ons helpen om anderen te beïnvloeden en voor ons te winnen”, zegt Robert Trivers, professor antropologie aan de Amerikaanse Rutgers University. “Een leidinggevende die zichzelf moed inpraat door zichzelf wijs te maken dat hij een geweldige publieke spreker is, zal zich niet alleen beter voelen wanneer hij op moet, maar zal ook een zelfverzekerde stijl vertonen waardoor anderen worden overtuigd van zijn kunnen.”

>

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees