Bel20 op hoogste peil in een jaar

Op Euronext Brussel steeg de Bel20 vrijdag met 0,82 procent tot een slot van 2.389,71 punten. Dat is het hoogste peil dit jaar.

Ook elders in Europa zijn sommige indices op weg naar het niveau van vorige zomer.

Staaldraadgroep Bekaert was binnen de Bel20 de grootste stijger met een winst van 6,55 procent op 21,31 euro. Umicore dikte 3,10 procent aan tot 38,39 euro. Bij de financiële waarden tufte KBC 2,52 procent hoger tot 18,95 euro. Verzekeraar Ageas kalfde dan weer 0,58 procent af tot 17,99 euro. Ook Colruyt ging in het rood. Het aandeel van de retailer daalde met 0,58 procent tot 38,25 euro.

Er viel nochtans weinig te beleven op de aandelenmarkten. Een positieve noot kwam vanuit de VS, waar Apple het zoveelste record verpulverde op de koerstabellen. Het ziet er hoe langer hoe meer naar uit dat de technologiegroep, vooral bekend voor zijn iPod en iPhone, ook zonder zijn charismatische oprichter, wijlen Steve Jobs, potten kan breken.

De beleggers puurden ook moed uit de nieuwe daling van de Spaanse langetermijnrente, die vrijdag op het laagste niveau is zes weken belandde. Komt het dan toch nog goed met de eurocrisis?

Uit de VS kwamen gisteren al goede cijfers over de woningmarkt. Die lijken de stelling te ondersteunen dat het ergste leed van de crisis al geleden is.

Ook uit Europa komt goed nieuws. De Duitse Kanselier Angela Merkel gaf tijdens een bezoek in Canada aan dat ze zich kan vinden in het ECB-beleid om steun te geven aan noodleidende eurolanden, als die zich aan een aantal voorwaarden houden. 

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja gaf in een interview met de Daily Telegraph aan dat Europa zich moet voorbereiden op het uiteenvallen van de Eurozone, maar dat blijkt zijn persoonlijk standpunt te zijn. een dergelijke uitspraak zou een paar weken geleden nog voor een schokgolf gezorgd hebben, maar nu wordt er nauwelijks gereageerd.

De euro weet dan ook zijn stevige koerswinst van donderdag vast te houden en handhaaft zich boven de kaap van de 1,23 dollar, in afwachting van de bekendmaking van belangrijke conjunctuurgegevens in de VS vrijdagnamiddag. In de vroege handel kost een euro 1,2350 dollar.

Overigens is de sterke stijging van de olieprijzen van de voorbije dagen is vrijdag beëindigd. Nadat de olieprijzen donderdag nog het hoogste niveau in drie maanden bereikt hadden, kenden ze vrijdag een duidelijke daling.

De beurs van Tokio ging eerder vandaag hoger  dankzij een zwakkere yen en de Europese engagementen om de eurozone te verdedigen. De Nikkei 225 won 69,74 punten en klokte af op 9.162,50 punten. De breder samengestelde Topix deed er 0,88 procent (6,69 punten) bij en sloot af op 765,81 punten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees