Seks, macht & intimidatie op de werkvloer: ‘Zég toch gewoon dat je het niet wilt’

Seks, macht & intimidatie op de werkvloer: ‘Zég toch gewoon dat je het niet wilt’

Foto: jobat.be

De strapatsen van DSK, PVDD en Jos Ghysen plaatsten seksuele intimidatie in de werksfeer hoog op de agenda. Begrijpelijk, want van alle conflicten op de werkvloer heeft grensoverschrijdend gedrag de grootste impact. Toch weten slachtoffers vaak niet waarnaartoe.

Dat België geen echte cultuur van conflictbemiddeling op de werkvloer kent, helpt de zaken bovendien niet echt vooruit. Daarom organiseren de Katholieke Universiteit Leuven en de Katholieke Hogeschool Leuven op 11 september onder de noemer 'Seks, macht en bemiddeling' een symposium over de impact van seksuele intimidatie op de werkvloer.

‘Mensen hebben vaak het gevoel dat ze nergens met hun verhaal terechtkunnen, of dat de drempel naar officiële aanspreekpunten als vertrouwenspersonen en preventie-adviseurs nog te hoog is. Je moet het slachtoffer hulpmiddelen aanbieden om stevig in hun schoenen te staan. Vaak zijn ze zo getekend door de gebeurtenissen dat ze zelf geen uitweg meer zien’, aldus mede-initiatiefneemster Katalien Bollen.

Volgens hoogleraar en mede-initiatiefnemer Geert Van Hootegem was het hoog tijd om aandacht te besteden aan de ingewikkelde wisselwerking tussen hiërarchie en seksuele intimidatie op het werk. ‘Zo willen we ook bemiddelaars in het veld sensibiliseren. Zij moeten oog hebben voor de rol die hiërarchie speelt in de oplossing van een conflict. Nogal wat bemiddelaars hebben een achtergrond in de familiebemiddeling, waarin de gelijkheid tussen de conflicterende partijen centraal staat. In een conflict tussen een onder- en een bovengeschikte is die er per definitie niet. Seksuele intimidatie op de werkvloer is per slot van rekening een erg specifieke vorm van machtsmisbruik.’

>

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees