Seks & Relaties

Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies met een knipoog

ADVIES. 'Ik heb zo weinig zin in seks'

ADVIES. 'Ik heb zo weinig zin in seks'

Foto: shutterstock

'Mijn vriend en ik zijn al jaren dolverliefd en sinds maart ouders van een zoontje. Alhoewel ik nooit zo gelukkig ben geweest, heb ik geen zin meer in seks'. Schrijfster en cartooniste Fleur van Groningen geeft raad.

Hoi Fleur,
Ik heb een gênant probleem. Mijn vriend en ik zijn al jaren dolverliefd en sinds maart ouders van een zoontje. Alhoewel ik nooit zo gelukkig ben geweest, heb ik geen zin meer in seks. Hij voelt zich afgewezen en dat brengt mijn relatie in gevaar. Hij blijft proberen, ik zoek excuses. Maar ik wil niemand anders. Af en toe geef ik toe, maar ik moet me dan echt forceren. Soms krijg ik dan wel zin, meestal wil ik gewoon dat hij snel klaar is. Wat is er mis met mij? Wij zijn nog maar 27 en ik wil niet dat mijn vriend het ergens anders gaat zoeken. Maar vooral: ik wil hem niet blijven kwetsen.
L.L.

Lieve L.,
Je bent niet de enige. In mijn omgeving hoor ik dit vaak. 'Na mijn bevalling stond mijn lijf volledig in functie van de baby. Mijn man moest er afblijven. Maar na een jaar kwam de zin in seks vanzelf terug', vertelde een vriendin mij onlangs nog. Aanvaarding lijkt mij de eerste stap. Zolang je je tegen iets verzet, kan het niet veranderen. Omdat je je dan blindstaart op één ding en niet het hele plaatje –en dus ook niet de oplossing– ziet. Aanvaard dat je tijdelijk minder zin hebt en praat erover met je vriend. Als jullie elk in stilte blijven rondlopen met frustraties en onzekerheden, wordt de afstand tussen jullie steeds groter. Dat is alles behalve bevorderlijk voor 'de goesting' én jullie relatie. Terwijl een goed gesprek voor verbondenheid zorgt en dat leidt al eens tot seks… Aanvaarden lukt makkelijker als je beseft dat er een reden is voor je 'probleem'. In jouw geval kan de oorzaak zowel fysiek als psychisch zijn. Laat je nakijken bij de dokter: misschien heb je een verstoorde hormoonhuishouding. Is dat niet zo, dan zit er je mogelijk iets dwars. In geval van onbewuste gevoelens, brengt een leeg blad papier al eens soelaas. Je schrijft op wat er in je omgaat en voor je het weet komen er onverwachte dingen naar boven. Tot slot: waarom las je niet af en toe een babyloze uitstap voor jullie tweeën in? Koppeltijd. Want je mag elkaar, tussen al die Zwitsalflesjes, niet uit het oog verliezen.
 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees