'Heel die wijk doet niets anders dan zuipen en snuiven'

HUIZINGEN - Nu de moord op Priscilla Sergeant (14) is opgelost, valt Huizingen in twee kampen uiteen. In de chique straten triomferen ze. Ze hebben altijd geweten dat die van daar zo'n volkje vormen 'dat zuipt en snuift en dan niet meer weet wat ze doen'. Die van daar, dat slaat op de vier straten met sociale woningen in het hart van het dorp. Hier is Priscilla overleden, na een gewelddadige nacht met een buurman van 42 en twee buurjongens van 16 en van 12. Hier voelt iedereen zich aangevallen.

Aan de vele neergelaten rolluiken te zien, zijn allicht nog veel Huizingenaren op vakantie. Of trachten ze de brandende zon buiten te houden? Waar de rolluiken wel omhoog zijn, zie je soms een betrapte hand het gordijn weer loslaten. Mensen staan blijkbaar constant op uitkijk voor de volgende ontwikkeling in de zaak van Priscilla. Maar niemand die een krantenfoto van het vermoorde meisje aan het venster heeft gehangen. Of een bloemetje aan haar deur heeft gelegd. Zelfs op haar graf liggen geen verse bloemen. Nog even en de rouwkransen van twee weken geleden zij helemaal verwelkt.

IJskar

In het dorpscentrum heeft de jeugd zijn zwemgerief op de brommer gebonden en is weggereden naar het provinciaal domein voor een verfrissende duik in het zwembad. Net op dat moment rijdt een ijskar het dorp binnen. De ijsman die hier al dertig jaar komt, is wel respectvol zuinig met zijn muziekje, wanneer hij de sociale wijk inrijdt. Hij kent Priscilla en de drie verdachten waarmee ze is meegegaan. Maar hij wil niets vertellen uit vrees iets verkeerd te zeggen en dan de volgende dag de schietschijf te worden.

Dat klinkt alsof het hier gevaarlijk is. Dat je moet oppassen wat je zegt of er volgen represailles. Die kordaatheid is direct voelbaar in de buurt van het huis van Priscilla. Vlakbij woont de zestienjarige A., die is opgepakt; hij zou Priscilla hebben geslagen de nacht van haar overlijden. Voor het huis van die jongen staat een man met een snor en een sigaar. Hij zoekt wat beschutting tegen de zon in de schaduw van een uitgediende caravan. Hij vliegt direct op personen af die iets lang voor het huis blijven dralen. 'Wie zijn jullie? Toon uw papieren!'

Eén gameboy voor twee

Daarna bindt hij in en stelt hij zich voor. Hij is de oom van de opgepakte A. en is deze morgen met zijn vrouw afgekomen 'om hier een beetje voor de kinderen te zorgen'. De moeder van A. mocht vandaag haar zoon gaan bezoeken en ze wilde de twee kleinste kinderen niet alleen thuis laten, vertelt de oom. 'Wij passen nu op hen maar het is voor ons niet zo simpel ze rustig te houden. Normaal spelen ze altijd spelletjes op de computer maar de politie heeft die meegenomen. Nu moeten ze de tijd doden met één gameboy.'

Er komt een buurvrouw aan. Ze gaat met gekruiste armen tegen een matras leunen, die blijkbaar met dat doel tegen haar gevel is gezet. Dus toch geen groothuisvuil. De echtgenote van de oom roept dat hij moet binnenkomen. Hij zegt nog dat de vijf broers en zus van A. - ze kregen allemaal voornamen van bekende popartiesten - hun verongelukte vader heel erg missen. Al hadden ze bij leven ook niet zo zot veel aan hem, want de vader dronk.

Ook Priscilla's vader dronk. Net als haar moeder. Dit is een wijk waar kleine kinderen zichzelf en elkaar opvoeden. Soms is er een moeder in huis, een vader bijna nooit. Dat is ook het lot van de twaalfjarige jongen J. die erbij was de nacht dat Priscilla overleed en daarom nu in een jeugdinstelling is opgenomen. Ook zijn vader zit al twee jaar in de gevangenis.

Drie dwergpinchers

Daarover praten de mensen in de cafés op het dorpsplein. Ze doen het met een uitgesproken dédain voor 'die van daar' uit de sociale woningen. Ze zagen Priscilla, haar opgepakte buurjongen A. en buurman Johan De Valck vaak passeren. Priscilla gaf hen alle twee een puppy uit de nest van haar dwergpincher. Gedrieën gingen ze bijna dagelijks met hun hondje op wandel.

Niemand vroeg hen waar ze gingen want niemand wilde zich met hen inlaten. 'Ze zitten allemaal aan de drugs en als je hen in je café toelaat, breng je problemen binnen. Dus: direct buitenhouden', zegt de waardin van café Brouwershof.

Ze heeft wel te doen met Fabienne, de moeder van de twaalfjarige opgepakte J. Dat jongetje heeft een tweelingzus. Zij ging vaak op bezoek bij Johan De Valck, de 42-jarige opgepakte buurman in wiens huis Priscilla is overleden. De moeder wilde niet dat die man omgang had met haar 12-jarige dochter. Daar is grote ruzie over geweest, die uiteindelijk is bijgelegd.

Volgende week feest

Raymond Borremans (75) is de enige van de sjieke buurt die niet neerkijkt op de citébewoners. 'Want mijn twee nichten wonen daar en ik weet hoe moeilijk het leven daar is. En net als ik wisten ook zij al van dag één wat er met Priscilla was gebeurd. Eigenlijk wist iedereen hier dat buurman De Valck er voor iets tussenzat. Onbegrijpelijk dat de speurders daar vier weken over moesten doen.'

Volgende week is Huizingen in feest. Dan opent het OCMW nieuwe lokalen in het oude gemeentehuis. 'Als mensen er nood aan hebben, kunnen ze daar samen praten over wat deze zomer in het dorp is gebeurd', zegt burgemeester Hugo Casaer (CD&V). Hij zit in een lastig parket. Hij wil absoluut vermijden dat mensen het gevoel krijgen dat hij zich opdringt omdat het straks verkiezingen zijn. Daarom ook sloeg hij het aanbod van Canvas af, dat voor Terzake een reportage in de wijk wilde draaien. 'Maar ik ben beschikbaar als mensen iets willen. Tot nog toe is er geen enkel vraag gekomen. Zelfs niet voor een bloemenhulde.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees