Moskou wil dat Brahimi voortwerkt op plan-Annan

Moskou wil dat Brahimi voortwerkt op plan-Annan

Lakhdar Brahimi Foto: AFP

Rusland verwelkomt zaterdag de benoeming van Lakhdar Brahimi als nieuwe VN-gezant voor Syrië, maar maakt wel meteen duidelijk dat hij zich zal moeten baseren op het zespuntenplan van voorganger Kofi Annan en het akkoord van Genève over een politieke transitie in het land.

'We rekenen erop dat Brahimi zijn werk zal baseren op het reeds bestaande platform van het stappenplan voor een regeling in Syrië', luidt het in een persbericht. 'We hopen dat hij de contacten met alle Syrische partijen zal voortzetten en druk zal zetten om snel een einde te maken aan het geweld.'

Rusland zal naar eigen zeggen alvast geen nieuwe wapendeals afsluiten met het Syrische regime. 'We hebben al vaak gezegd dat we de oude contracten zullen nakomen, maar nieuwe contracten zullen we niet meer afsluiten', zegt Lavrov zaterdag in een interview met Sky News Arabia. Daarin dringt hij ook - ondanks de mislukte eerdere pogingen - opnieuw aan op de afkondiging van een staakt-het-vuren.

Ook de EU verwelkomt trouwens de aanstelling van Brahimi. Topdiplomate Cathy Ashton vraagt van de Veiligheidsraad alvast de volledige steun voor zijn inspanningen. Enkel zo is er kans op vooruitgang, besluit ze.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees