'Mogelijk wereldwijd problemen met veiligheid'

'Mogelijk wereldwijd problemen met veiligheid'

Foto: BELGA

Volgens Willy De Roovere, topman van atoomwaakhond FANC, is met de scheurtjes in reactor Doel 3 mogelijk slechts het tipje van de ijsberg ontdekt. Hij waarschuwt in De Morgen dat de problemen in Doel 3 wel eens in veel meer kerncentrales zouden kunnen opduiken.

Reactor 2 van de kerncentrale in Tihange, dat vlakbij Hoei ligt, ligt stil voor een onderzoek naar mogelijke scheurtjes in het reactorvat. Dat veiligheidsprobleem werd onlangs in Doel 3 vastgesteld door inspecteurs van het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

De Roovere vreest dat Tihange 2 wellicht dezelfde constructiefouten heeft. 'Er is meer dan 50 procent kans dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt. Ik zou het verrassend vinden, mocht er niets zijn', zegt hij.

De nucleaire topman vreest zware gevolgen. Hij doelt daarmee in eerste instantie op twintig andere kerncentrales wereldwijd die een reactorvat hebben van dezelfde constructeur als Doel 3, het Nederlandse Rotterdam Drydocks. Die centrales moeten definitief dicht als er ernstige scheuren worden ontdekt.

De definitieve resultaten van het verdere onderzoek in Doel 3 en Tihange 2 worden ten vroegste in oktober verwacht. Als beide kerncentrales niet veilig draaien tegen de winter dreigen de elektriciteitsprijzen te stijgen, zo voorspelt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees