'Grieks tekort nog groter dan gedacht'

De Griekse regering komt de volgende twee jaar niet 11,5 miljard tekort, zoals Athene stelt, maar 14 miljard euro. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. Het financieringstekort van Griekenland valt 2,5 miljard euro groter uit dan tot dusver gesteld.

Dat is volgens het Duits tijdschrift gebleken uit de jongste inspectieronde in Athene van de trojka, bestaande uit inspecteurs van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Oorzaken van het groter dan voorziene tekort zijn tegenslagen bij geplande privatiseringen en de uitblijvende belastingsinkomsten door de steeds slechtere economische situatie.

Het precieze bedrag van het financieringstekort zal in september bekendgemaakt worden, wanneer de trojka de Griekse hoofdstad opnieuw bezoekt. Van die audit hangt af of Athene mag rekenen op een nieuwe lening van 31,5 miljard euro.

De trojka tikte in haar tussenbericht de Griekse premier Antonis Samaras op de vingers omdat diens regering niet kan uitleggen hoe zij de buikriemoperatie van 11,5 miljard wil verwezenlijken. De regeringen van de eurozone zoeken vooralsnog een manier om dat financieringstekort te overbruggen zonder met een nieuw hulppakket over de brug te komen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees