Culinair festival groot succes ondanks recordtemperaturen

120.000 lekkerbekken trotseren tropische hitte

120.000 lekkerbekken trotseren tropische hitte

Genieten van het ontbijt in en bij de 64 meter lange sofa bij het museum. Foto: WAS

ANTWERPEN -

Het culinaire festival Antwerpen Proeft-Bollekesfeesten heeft de voorbije dagen ongeveer 120.000 bezoekers gelokt. 'De hitte heeft de mensen niet weggejaagd. De bezoekers kwamen later, maar bleven ook langer hangen.'

De zesde editie van het culinaire tweelingfestival - De Bollekesfeesten zijn een initiatief van de stad Antwerpen dat zich richt op de streekproducten en randanimatie, Antwerpen Proeft is een privé-initiatief dat vooral de betere restaurants in de kijker zet - was opnieuw een groot succes.

‘Het was een speciale editie’, vindt Claudia Engelen, een van de drijvende krachten achter Antwerpen Proeft. ‘Door de warmte was het overdag heel erg rustig op het festivalterrein. De gasten zochten de schaduw op met een drankje of een ijsje. Bij de vorige edities kwam de grote massa opdagen tussen 18 en 22 uur. Nu merkten we dat de mensen pas later kwamen om te eten, maar de massa bleef ook langer hangen. Tot na middernacht zelfs. Bij de deelnemende standhouders heb ik enkel tevreden geluiden gehoord. Iedereen was elke dag uitverkocht. Ik heb toch liever een tropische editie, dan druilerig, fris weer. De hitte droeg bij tot een heel zuiders sfeer. De gedempte Zuiderdokken veranderden 's avonds in een groot, gezellig terras.’

Streekbistro

Ook Peter Vindevogel, de evenementenregisseur van de stad Antwerpen is tevreden.

‘De Streekbistro, een nieuw project op de Bollekesfeesten, was een groot succes. Maar we zijn ook heel blij dat de mensen de weg gevonden hebben naar de randanimatie, zoals de optredens en de voorstellingen, want de Bollekesfeesten zijn ondertussen veel meer dan eten en drinken.

De optredens van School is Cool, Nathalie Meskens en Axl Peleman vielen duidelijk in de smaak. Ook de langste sofa ter wereld, een sofa van 64 meter die rond de fontein op de Leopold De Waelplaats stond, was een groot succes.

In de avonduren zat die sofa helemaal vol en dat bracht een ongelofelijk gezellige sfeer op het plein. Echt grote moeilijkheden hebben we niet gekend. Ondanks de extreme warmte - onze vijfhonderd medewerkers zijn letterlijk gekookt - zijn we er toch in geslaagd om een grote chocoladetaart te serveren. Daarvoor hebben we wel een speciale, gekoelde aircotent moeten plaatsen.’

De langste sofa ter wereld was ook de plaats waar vrijdagavond het Groot Dictee van het Antwerpse dialect werd georganiseerd.

Peggy Mertens uit Antwerpen mag zich de eerste winnaar van het Groot Dictee noemen. ‘Deze vrouw maakte slechts twee foutjes. Een verbluffend resultaat’, zegt Vindevogel.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio