Toestel vermiste pilote Amelia Earhart na 75 jaar gevonden?

Onderzoekers hebben in de Stille Oceaan resten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van het vliegtuig van Amelia Earhart, de Amerikaanse pilote die 75 jaar geleden verdween. Dat staat te lezen op de website van TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery).

De voorwerpen, waarschijnlijk een stuurwiel en een landingsgestel, werden gevonden op de plek waarvan al gedacht werd dat het toestel van Earhart in 1937 neergestort is. Met de vondst hopen de onderzoekers een stap dichter bij de oplossing van het mysterie van Earharts verdwijning te zijn. 

Earhart was de eerste vrouw die de oversteek van de Atlantische Oceaan maakte. Zij deed dat in 1932, vijf jaar na Charles Lindbergh. Drie jaar later vloog zij als eerste piloot over de Grote Oceaan.

'Lady Lindy'

Earhart, bijgenaamd 'Lady Lindy', verdween op 2 juli 1937 ergens boven de Nukumanu-eilanden, op weg naar het eilandje Howland. Zij was van plan de wereld rond te vliegen - een vlucht van zo'n 47.000 kilometer.

TIGHAR meent dat de pilote niet crashte, maar op het eilandje Nikumaroro (deel van het huidige Kiribati) een noodlanding maakte en daar later is omgekomen. Een andere theorie stelt dat de pilote op een van de Marianen, een eilandengroep in de buurt van Japan, is geland en daar door Japanners gevangengenomen is. Zij zouden haar op verdenking van spionage hebben geëxecuteerd. Op 5 januari 1939 werd zij officieel dood verklaard.

De nu gevonden voorwerpen werden met een onderwatercamera gefilmd en later vergeleken met foto's van haar vliegtuig. Bij eerdere expedities werden op dezelfde plek ook nog een handcrème en een crème tegen sproeten gevonden, die veel gebruikt werden door vrouwen in de jaren dertig.

De onderzoekers denken niet dat zij het volledige vliegtuigwrak zullen kunnen vinden. 'De oceaan is veel te wild', aldus een lid van het onderzoeksteam. 'Het grootste deel van het toestel is al lang diep onder de zeebodem verdwenen'.

Verfilmd

Het leven van Amelia Earhart werd in 2009 verfilmd. Het was Oscarwinnares Hillary Swank die in de film 'Amelia' van regisseuse Mira Nair in de huid kroop van de pilote.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees