Zeldzame libellensoort ontdekt aan Albertkanaal

Grobbendonk/Ranst -

Langs het Albertkanaal is een populatie van de rivierrombout ontdekt. Deze zeldzame libellensoort komt normaal niet voor langs waterlopen die worden bevaren.

Natuuronderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) en de Libellenvereniging Vlaanderen hebben ontdekt dat de zeldzame libellensoort rivierrombout in een vrij grote populatie voorkomt aan het Albertkanaal.

Tussen Grobbendonk en Oelegem hebben de onderzoekers sinds 28 juli ruim zestig larvenhuidjes gevonden. Dat is uniek in Europa, want normaal gezien komen deze libellen niet voor langs bevaarbare waterlopen.

‘De rivierrombout is een grote libellensoort die vooral voorkomt in riviervalleien met uitsluipplaatsen en minder luw water. Omdat de soort heel zeldzaam is, wordt ze Europees beschermd. De jongste jaren doet de rivierrombout het weer goed, vooral dankzij de verbeterde waterkwaliteit. Aan grote rivieren als de Maas worden er de laatste tijd meer rivierrombouten waargenomen’, zegt Tim Adriaens van Inbo en Libellenvereniging Vlaanderen.

In het recente verleden werden al rivierrombouten gezien langs Europese kanalen, maar toen ging het om geïsoleerde gevallen. In het Albertkanaal gaat het om een heuse populatie. ‘Het Albertkanaal is drukbevaren, dus het is geen voor de hand liggende locatie. Maar misschien heeft de golfslag van de schepen nu net wel een positieve invloed. De larven leven 2 tot 3 jaar in het water, waarna ze aan land komen voor hun metamorfose. Mogelijk raken ze door de golfslag vlotter aan de kant. Daarnaast is er in de omgeving nogal wat natuur, zodat de soort kan overleven. Veel waarnemers hebben de laatste tijd ook meer volwassen rivierrombouten gezien’, aldus Adriaens.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio