Hypnose en leugendetectie bestempeld als onzin

Nieuwe speurtocht naar verdwenen Marijke Francis

Eerdere zoektochten leverden niets op. Foto: vrs

Gingelom -

Speurders houden volgende maand een nieuwe zoektocht naar de verdwenen Marijke Francis (21) uit Gingelom. De twee verdachten blijven in de cel. Maar Didier C., de vriend van het meisje, werd al enkele keren vrijgelaten door de raadkamer.

De speurders van de lokale recherche en de federale gerechtelijke politie gaan in september opnieuw zoeken naar Marijke Francis (21) uit Montenaken. Het meisje verdween op 29 juni vorig jaar en sindsdien wordt er gezocht naar aanknopingspunten in de verdwijningszaak. Enkel haar pocketbike (kleine bromfiets, red.) werd teruggevonden.

Met de nieuwe zoektocht lijken er in het onderzoeksdossier nog meer aanwijzingen te zijn om een zoveelste gebied in de buurt van Montenaken uit te kammen. Een hele reeks eerdere speurtochten leverde niets op.

De vriend van Marijke, de 44-jarige Didier C., en de 19-jarige Kevin D. uit Montenaken (Gingelom), zitten al sinds 16 december in de cel.

Schrik van Montenaken

Kevin D. zou getuige zijn geweest van de moord op Marijke. Maar in gerechtelijke kringen werd die piste al een tijdje verlaten. Volgens bronnen zou de betrokkenheid van de jongeman groter zijn. Onder andere zijn gsm-verkeer zou een verzwarend element zijn. Hij was volgens zijn verklaringen getuige van de moord op het meisje. Een moord die Didier C. zou hebben gepleegd. Die verklaringen trok hij later weer in. Maar uit de resultaten van de leugendetector blijkt dat hij zelf betrokken zou zijn bij de moord op zijn buurmeisje.

Didier C., hoofdverdachte in de zaak, en vanwege zijn gerechtelijk verleden gekend als de schrik van Montenaken, maakt de speurders niet veel wijzer. Hij houdt de lippen stijf op elkaar en weigert een test met de leugendetector. Hij werd vorige week, voor de zoveelste keer, vrijgelaten door de Hasseltse raadkamer en het parket ging in beroep. Die zaak wordt nu behandeld door de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen (KI).

Waarzeggerij

De raadsheer van Didier C., Michiel Van Kelecom ziet ook geen heil in die leugentest.

‘Ik ben er zeker geen voorstander van. Mijn cliënt is een junkie met een zwaar verleden en is ook erg zenuwachtig van karakter’, aldus de advocaat. ‘Het is geweten dat zo'n test niet sluitend is. We gaan nu toch geen waarzeggerij gebruiken? Er zijn ook verhoren geweest onder hypnose. Allemaal bewijzen dat er geen sluitend dossier is.’

‘Stel nog dat Kevin D.’s eerste verhaal de waarheid is en dat hij mijn cliënt, bij een ruzie, Marijke Francis een slag met een helm op het hoofd heeft zien geven. Waarom heeft die buurjongen dat verhaal dan ingetrokken? Als hij nog geholpen zou hebben om het lijk te dumpen, was hij ondertussen al vrij geweest onder voorwaarden. Zo dom kan niemand zijn. Er is hier meer aan de hand.’

Geen moord

In gerechtelijke kringen wordt beweerd dat er voldoende elementen in het onderzoek zijn om het tweetal verder aan te houden en door te verwijzen naar assisen. Volgens Michiel Van Kelecom is dat onzin. ‘Als er een aantal zaken toch blijkt waar te zijn, wil ik maar al te graag naar assisen. In het ergste geval vallen de feiten onder opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Van moord is hier zeker geen sprake.’

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio