Proefbemalingen beginnen volgende week; buren bang voor verzakkingen

Historisch pand project Vrijdagmarkt stort deels in

De ingestorte achterkant van het historische pand waar koffiehuis Edera was gevestigd Foto: fvv

Gent -

Een fors deel van een pand, dat tot het zogenaamde Vrijdagmarktproject behoort, is in de nacht van vrijdag op zaterdag ingestort. Het bevat historische interieurelementen die moesten worden bewaard. Volgende week wil de bouwheer een test doen om water op te pompen.

‘Het gebeurde om 4.45 uur. Ik lag wakker in bed en hoorde plots een enorm dof geluid. Ik dacht eerst dat ze een vrachtwagen aan het lossen waren. Ik ging kijken zodra het licht werd en vanaf mijn terras kon ik zien dat de achterkant van het pand, waarin koffiehuis Edera zat, helemaal is ingestort’, zegt Francine Van Puymbroeck. Zij woont net naast de bouwplek. ‘Wat wil je. Als je in zulke huizen twee jaar lang de natuurelementen hun werk laat doen, weet je wat er gebeurt. Achter het pand waar vroeger Super Soldi was gehuisvest is een waardevol salon verdwenen. Ook dat moest worden behouden. Vandaag kwamen ze opnieuw een plaatsbeschrijving maken. Dat wil zeggen dat ze weer willen beginnen, al weet ik van niets. Ik begin schrik te krijgen. Als ze water willen wegpompen, kunnen er grondverzakkingen komen. Het zou niet de eerste keer zijn. Ze hebben onlangs buizen in de grond gedreven. Mijn huis trilde’, zegt ze.

Tom Balthazar (SP.A), schepen van Ruimtelijke Ordening, was niet op de hoogte. ‘Het is niet omdat er iets instort dat waardevolle elementen onherroepelijk verloren zijn. Eerst moet erover worden gewaakt dat de veiligheid niet in gevaar komt. De instorting op zich verandert weinig aan de bouwvergunning’, zegt hij.

Bij de groep De Paepe kunnen we geen commentaar krijgen. Wel gebeuren er volgende week proefbemalingen. De pompen zitten onderaan in de grond zodat er geen geluidshinder zou mogen zijn. De bouwheer is bezig met de opmaak van de totaalplanning.

Nieuwe eisen

Het project verloopt met veel hindernissen. Het kwam op gang in 2008 toen Sebastiaan Ryckaert van Limitless-Twizzle stelselmatig panden begon op te kopen in een gebied gelegen tussen Vrijdagmarkt, Langemunt en Onderstraat. Omdat hij in het hart van de historische stad aan de slag wilde, kwam er pas na intens overleg met de stadsdiensten een compromis uit de bus. Het gaat om een omvangrijk winkel- en woonproject met een ondergrondse parkeergarage en 42 wooneenheden. Volgens de eerste plannen zou het volledige project midden dit jaar klaar zijn geweest. Na de sloopwerken in 2010 viel het echter stil. De projectontwikkelaars stelden nieuwe eisen en wilden waardevolle panden slopen. De stad wilde daar niet op ingaan.

Ignace De Paepe stapte in het verhaal omdat hij zich ‘als vakman en Gentenaar ergerde aan wat er gebeurde’. Hij ruimde de site op en plaatste stevige en goede afsluitingen rond het terrein. Heel wat voorbereidende werken werden uitgevoerd.

Het dossier leek een nieuw elan te krijgen, maar weer doken hindernissen op. De Paepe vroeg aanpassingen aan de bouwvergunning. ‘In enige panden willen ze meer slopen dan oorspronkelijk was afgesproken. Ook interieurs. Aanpassingen kunnen, als ze goed worden gemotiveerd ’, verklaarde Balthazar eind april.

Twee jaar

In de Langemunt zijn nog handelszaken gevestigd in panden die tot het project horen. Het gaat om speelgoedzaak Bart Smit en een telefoonwinkel. Over een verhuizing van Bart Smit is er nog geen akkoord.

De Paepe dacht aanvankelijk dat het project in november 2013 zou klaar zijn. Dat is onhaalbaar, omdat er - als er aanpassingen komen - een nieuwe bouwvergunning moet worden gevraagd. Voor dergelijke werken moet je vlug twee jaar rekenen. Voor eind 2014 kan het project niet meer klaar zijn.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio