Celebs

Superster sluit vanavond in Nice Europese horrorzomer af

Frankrijk lust Madonna rauw

FN-aanhangers overplakken affiches voor het Madonna-concert in Nice met posters van Marine Le Pen. Foto: REUTERS

Het zat Madonna niet echt mee deze zomer tijdens haar Europese tournee. Met haar politieke stellingnames maakte ze vooral in Rusland en Frankrijk vijanden. Die liggen op de loer om vanavond wraak te nemen, tijdens het slotconcert in Nice.

Vanavond sluit Madonna het Europese deel van haar controversiële MDNA-tour af in Nice en het belooft er heet aan toe te gaan. Niet eens omdat Madonna weer in gewaagde outfits op het podium zal staan, maar omdat militanten van het extreemrechtse Front National aangekondigd hebben dat ze keet gaan schoppen tijdens het concert.

Madonna heeft het FN tegen zich in het harnas gejaagd door de leidster ervan, Marine Le Pen, te schofferen in een filmpje dat nu al meer dan twee maanden lang tijdens elk concert wordt getoond. Daarin wordt de foto van Marine Le Pen met een hakenkruis op haar voorhoofd gevolgd door een foto van Adolf Hitler, gevolgd door een foto van Madonna met Hitler-snor. Die belediging pikken Le Pen en haar aanhangers niet. En aangezien Madonna weigerde het controversiële filmpje te schrappen uit haar concert in het Stade de France op 14 juli, zwoeren ze wraak te nemen. Dat werd op 26 juli pijnlijk duidelijk toen Madonna voor een publiek van tweeduizend man een exclusief miniconcert gaf in de legendarische Olympia in Parijs, ‘om haar Franse fans te bedanken voor hun trouw’. Maar Madonna was na drie kwartier amper het podium afgestapt of een helse tirade begon: tientallen ‘fans’ begonnen Madonna Salope (Madonna hoer) te scanderen en toonden affiches met weinig flatterende teksten als Madonna addicted to $. Madonna’s woordvoerster Liz Rosenberg moest alle hens aan dek halen om de wereldpers duidelijk te maken dat Madonna niet zomaar uitgejouwd werd door ontevreden fans, maar dat het om een sabotage-actie van FN’ers ging. Madonna zelf sprak enkele dagen later tijdens haar optreden in Zwitserland van ‘tuig dat niet mocht verward worden met haar echte fans’.

Bloeddorstig

Koren op de molen van dat ‘tuig’ dat Madonna met bloeddorstig genoegen ziet terugkomen naar het hol van de beer voor het laatste Europese concert van de MDNA-tour vanavond in het lang niet uitverkochte Charles-Ehrman-stadion in Nice. In 1987 lokte de superster nog 57.000 Fransen naar dat stadion, vanavond worden iets meer dan 30.000 toeschouwers verwacht.

FN-militanten zijn sinds donderdagavond volop bezig affiches van het concert te overplakken met posters van Marine Le Pen. Ze hebben ook aangekondigd dat ze het concert zelf zullen verstoren, waarop de Franse politie prompt extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd heeft.

Pussy Riot

Het wordt dus een spannend avondje voor Madonna, maar dat is ze stilaan gewend. Ook in Rusland heeft Madonna president Poetin en zijn aanhangers tegen zich in het harnas gejaagd door openlijk de veroordeelde leden van de meidenpunkgroep Pussy Riot te steunen. De superster heeft zelfs al aangekondigd dat ze geld gaat stoppen in een Freedom Fighters For Unity-beweging. Eerder deze maand liet Madonna tijdens haar concert in Sint-Petersburg roze armbandjes uitdelen en onderbrak ze haar show voor een speech waarin ze homorechten verdedigde. Negen Russische activisten hebben nu een miljoenenclaim ingediend tegen Madonna. De rampspoed houdt dus niet op, al laat Madonna het niet aan haar hart komen. Gisteren genoot ze nog met haar 27 jaar jongere toyboy Brahim en haar kinderen van enkele dagen vakantie in een luxueuze villa in Zuid-Frankrijk. Maar toch: na klachten over te dure tickets, te veel playback en te veel politiek engagement zal Madonna waarschijnlijk opgelucht zijn dat ze Europa achter zich kan laten en terug naar Amerika trekken, waar de MDNA-concerten wél allemaal uitverkocht zijn. Op 28 augustus start het Amerikaanse deel van de tour in Philadelphia.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees