Vlaamse premie laat op zich wachten

Carolus Borromeus wordt gerestaureerd

Carolus Borromeus wordt gerestaureerd

Het interieur wordt in 2013 onder handen genomen. Foto: dbw

ANTWERPEN -

Bijna drie jaar geleden richtte een brand aanzienlijke schade aan in de Carolus Borromeuskerk. Voorlopig draait de stad Antwerpen alleen op voor de herstellingskosten. De Vlaamse Overheid velt volgend jaar een beslissing in het dossier.

In 1718 werd de Carolus Borromeuskerk verwoest door een hevige brand. De kerk werd gedeeltelijk hersteld, maar verloor veel van haar oorspronkelijke waarde. Drie jaar geleden, in 2009, brak opnieuw brand uit in het gebouw. Dit keer bleef de schade beperkt, maar een dure restauratie drong zich wel op. Het stadsbestuur liet verstaan dat het er alles aan wou doen om de kerk in ere te herstellen. En het hield woord, vrijdag werd de eerste fase van de herstellingswerkzaamheden afgerond, en in 2013 zou de tweede fase moeten volgen. Daarbij worden onder meer het interieur, de verwarming en de elektriciteit aangepakt. De stad Antwerpen stelt daarvoor de nodige middelen ter beschikking en wacht niet op de beslissing van de Vlaamse overheid om een deel van de kosten voor haar rekening te nemen.

Hoogdringendheid

De beslissing om al dan niet een Vlaamse restauratiepremie toe te kennen laat lang op zich wachten. De premie werd aangevraagd in oktober 2010, maar een beslissing bleef voorlopig uit. ‘We zien in dit dossier geen reden tot hoogdringendheid’, zegt Vlaamse minister Geert Bourgeois (N-VA). ‘Het dossier wordt behandeld zoals alle andere. In de loop van 2013 valt normaal gezien een beslissing. Maar we hebben er goede hoop op dat de premie kan worden toegekend.’ De premie zou goed zijn voor 690.000 euro.

Schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) hoopt dat de premie zo snel mogelijk wordt toegekend. ‘Maar het is niet het moment om met de vuist op tafel te slaan. We voorzien de nodige middelen in onze begroting, en gaan ervan uit dat ze deels terugvloeien.’

Jeff De Meulenaere en Jan Goormans, twee gidsen van de Caroluskerk, hopen dat alles in orde komt tegen 2014. ‘In 1614 werd de eerste steen van de kerk gelegd, en naar aanleiding van de 400ste verjaardag staat een groot feest gepland’, zegt De Meulenaere. ‘Het zou mooi zijn dat de kerk tegen dan helemaal in orde is. Normaal gezien is dan ook het kerkorgel hersteld, zodat het recent aangekochte schilderij van Rubens feestelijk kan worden voorgesteld.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio