Euromillions spelen is goed voor je

Euromillions spelen is goed voor je

Foto: jobat.be

De afgelopen weken waarde een lottokoorts door Europa. Er viel met Euromillions een uitzonderlijke pot van 190 miljoen euro te winnen met de voorspelbare volkstoeloop op de krantenwinkels tot gevolg. 'Ondergetekende is één van de enthousiastelingen die zijn formuliertje mooi op tijd over de toonbank schoof', aldus Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie bij Universiteit Gent en hoofd van de onderzoeksgroep VIGOR.

‘Nee, werkelijk?’, vraagt u zich verwonderd af. Die reactie mag ik immers het meest horen in mijn omgeving. Het is bon ton om hoofdschuddend te lachen met de naïeve lottospeler. Er worden mij telkens opnieuw omstandige kansrekeningen voorgelegd om tot mijn ontegensprekelijk verwarde geest door te dringen. 1 kans op 116.531.800. De gouden standaard waarmee je steevast om de oren geslagen wordt, is de blikseminslag. Weet je wel dat de kans veel groter is dat je op een zonnige dag door een bliksem getroffen wordt?

Kan best zijn, maar toch ben ik telkens overtuigd dat mijn cijfercombinatie gaat winnen. Elke andere speler heeft natuurlijk deze zelfde overtuiging. Waarom? De menselijke geest is uitgerust met een subliem overlevingsmechanisme. Het heet onrealistisch optimisme. De meeste mensen hebben de neiging om te geloven dat ze meer kans hebben om positieve gebeurtenissen mee te maken dan de gemiddelde medemens en minder kans dan anderen dat hen onfortuinlijke zaken zullen overkomen.

>

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees