Fit & Gezond

Dit maakt van jou een echte muggenmagneet

Dit maakt van jou een echte muggenmagneet

Foto: shutterstock

Heb je altijd het gevoel dat jij meer last hebt van muggenbeten dan een ander? Dan heb je helaas de foute genen, althans wanneer we de Amerikaanse professor Jerry Buttler mogen geloven.

 Buttler, een gepensioneerde professor van de Universiteit van Florida, vertelt: 'Een op de tien mensen is buitengewoon aantrekkelijk voor muggen.' Vrouwelijke muggen hebben menselijk bloed nodig om vruchtbare eitjes te ontwikkelen en blijkbaar zijn ze tijdens de jacht behoorlijk kieskeurig.

Onderzoekers hebben nog geen uitsluitsel over wat voor muggen het ideale stukje mensenvlees is. Dr. Joe Conlon van de Amerikaanse Mosquito Control Association legt uit: 'Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar menselijke lichaamsstoffen en geuren die muggen kunnen aantrekken. Maar met 400 verschillende samenstellingen die moeten worden onderzocht, is dat een extreem zwaar werk. Wat onderzoekers nu ontdekken is slechts het topje van de ijsberg.'

Wat wetenschappers ondertussen wel al weten is dat 85 procent van onze gevoeligheid voor muggen genetisch bepaald is. Buttler vertelt WebMD: 'Mensen met hogere concentraties steroïden of cholesterol op hun huidoppervlak trekken de beestjes aan.' Denk zeker niet dat iedereen met een te hoog cholesterolgehalte met uitzonderlijk veel muggenbeten zal rondlopen. Integendeel, net diegenen die cholesterol efficiënt verwerken worden heel aantrekkelijk, omdat restanten van de vetstof achterblijven op hun huid.

Insectenkenner John Edman geeft nog mee dat ook bepaalde zuren muggen aantrekken, urinezuur vinden de vliegende dames bijvoorbeeld verrukkelijk.

Muggen hebben een uitstekend reukorgaan waarmee ze van op 50 meter afstand een geschikte prooi kunnen herkennen. Vooral mensen die grote hoeveelheden kooldioxide produceren worden hier het slachtoffer van. Volwassenen maken meer koolstofdioxide aan dan kinderen en ook zwangere vrouwen lopen een hoger risico omdat zij buitengewone hoeveelheden van het goedje uitademen.

Tot slot vermelden de onderzoekers dat muggen ook op beweging en warmte afkomen en dat is voor ons het ideale excuus is om het tijdens deze mooie zomerdagen wat rustiger aan te doen.

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees