Zelfs president Obama is klant bij 33-jarige wonderboy

Vlaming leidt ‘snelst groeiende softwarebedrijf van Amerika'

Vlaming leidt ‘snelst groeiende  softwarebedrijf van Amerika'

Acquia, het bedrijf van Dries Buytaert, heeft alles samen 2.000klanten –waaronder de Amerikaanse overheid, Twitter en Al Jazeera– en telt 166medewerkers. Foto: if

Het gaat hard voor onze 33-jarige landgenoot Dries Buytaert. Acquia, zijn softwarebedrijf dat gevestigd is in het Amerikaanse Boston, staat in Amerika in de top 10 van snelst groeiende, niet-beursgenoteerde bedrijven. En zelfs op één in de softwaresector. Sinds Obama klant is, lijkt ‘the sky the limit' voor de uitgeweken Antwerpenaar.

Dries Buytaert gooit hoge ogen in de Verenigde Staten. Zijn firma Acquia –een software- en informaticedienstverlener die bedrijven helpt om websites te onderhouden, te monitoren en te beheren– staat op de achtste plaats in de hitparade van snelst groeiende, niet-beursgenoteerde bedrijven in de VS. Het organiserende maandblad Inc. plaatst Acquia zelfs op één bij de softwarebedrijven.

Hobbyproject op kotAcquia, dat in 2007 werd opgericht door Buytaert, zag de voorbije drie jaar zijn omzet stijgen van amper 205.950dollar in 2008 tot een indrukwekkende 21,8miljoen dollar.

Buytaert is de man achter Drupal. Dat zogeheten content management systeem (CMS), een programma waarmee webmasters een website beheren, maakte van onze landgenoot een ster toen bleek dat de NASA, het Witte Huis en de hele Amerikaanse overheid het gebruikten.

‘Drupal was een hobbyproject: ‘savonds op mijn kot in Antwerpen zat ik wat te prutsen aan die software. Toen, in 1999, kon ik nooit vermoeden dat Drupal het ooit zou schoppen tot de presidentiële website', vertelde een opgetogen Dries Buytaert toen het nieuws in november 2009 bekend werd.

Geld verdienen was er in het prille begin niet bij: Drupal is een gratis programma waar iedereen aan kan sleutelen, een zogeheten open source-systeem. Daar kwam verandering in toen Buytaert Acquia stichtte: ‘Een bedrijfje dat Drupalwebsites onderhoudt. Vergelijk het met een garage: als je zwaar investeert in je auto, wil je die ook elke maand of elk jaar laten checken om te kijken of alles nog veilig is en of hij niet weer wat sneller kan. Een complexe website is duur om te ontwikkelen, dus wil je dat die goed blijft draaien.' Een geniale zet, want vandaag heeft Acquia alles samen 2.000klanten –waaronder de Amerikaanse overheid, Twitter en Al Jazeera– en telt het bedrijf 166medewerkers.

‘God van de CMS'

Kenners zien in Buytaert de nieuwe BillGates of MarkZuckerberg. En dat is niet eens zo gek, want Buytaerts naam duikt de laatste tijd wel vaker op in lijstjes waar menig ondernemer alleen maar van kan dromen. In juni nam Business Insider hem nog op in de lijst van ‘50meest invloedrijke techies'. De zakensite omschreef hem als ‘De God van de open source CMS-systemen'. Vorig jaar nam het gereputeerde zakenblad Forbes Acquia ook al op in zijn lijst van ‘100 meest beloftevolle start-ups'. Dat belooft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees