Ecuador wil met Londen en Stockholm onderhandelen over Assange

President Rafael Correa Foto: AP

Ecuador is bereid om samen met Groot-Brittannië en Zweden een oplossing te zoeken voor WikiLeaks-medestichter Julian Assange, die zich verschanst heeft in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat heeft de Ecuadoraanse president, Rafael Correa, maandag gezegd.

'We staan open voor een dialoog met de regeringen van Groot-Brittannië en Zweden', aldus Correa in een interview dat maandagavond op de openbare omroep ECTV uitgezonden werd. Volgens Correa is de 'onbuigzame houding' van Londen en Zweden de oorzaak van de huidige situatie.

Zweden wil Assange horen in een verkrachtingszaak, Groot-Brittannië is bereid om hem uit te leveren. Maar Assange zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador om niet naar Zweden te moeten gaan. 

Maandag kwamen in Ecuador honderden mensen op straat om hun steun te betuigen aan de houding van hun president in de saga.

De zaak-Assange wordt ook steeds meer een zaak van de linkse Latijns-Amerikaanse landen en de Verenigde Staten. Ecuador heeft Assange asiel verleend met het argument dat de Australiër het risico loopt om uitgeleverd te worden aan de VS en daar een zware straf dreigt te krijgen. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees