VBO stelt voor bedrijven af te koppelen bij mogelijke stroompannes

VBO stelt voor bedrijven af te koppelen bij mogelijke stroompannes

Foto: pn

Mochten er grote stroompannes dreigen, dan zijn heel wat bedrijven bereid om afgekoppeld te worden van het elektriciteitsnet. Op die manier kan dit zoveel mogelijk ontlast worden. Dat meldt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) op Radio 1.

De voorbije dagen is er heel wat te doen om de prijs en de voorziening van elekrtriciteit, nu de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 mogelijk gesloten blijven. Het Creg waarschuwde maandag dat de sluiting tot stroompannes kan leiden in de winter. 

Het VBO stelt daarom voor dat bij stroomonderbrekingen meerdere bedrijven afgekoppeld worden van het net. Door grote verbruikers van het net te halen, kunnen grote pannes vermeden worden. Er zijn nu al een tiental bedrijven die onder een dergelijke maatregel vallen, zo meldt de VRT. Deze krijgen daar wel een financiële compensatie voor. Er zouden nog meer bedrijven bereid zijn om hetzelfde te doen.

'De bedrijven die bij dreigende onderbrekingen afgekoppeld worden, krijgen een ander type contract met bepaalde voordelen. In geval van een blackout zijn zij dus wel de eersten die afgekoppeld worden', zo verduidelijkt Isabelle Callens van het VBO in De Ochtend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees