Israël wil VN-veroordeling Iran

Israël wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veroordeling uitspreekt over de oproepen van Iran tot vernietiging van de joodse staat. Israël beschouwt Iran als een existentiële bedreiging.

In brieven aan de Veiligheidsraad en aan VN-chef Ban Ki-moon refereerde de Israëlische zaakgelastigde Israël Nitzan aan recente uitspraken van Iraanse leiders. Volgens Nitzan zijn dat de uitlatingen van 'rationele fanatici met irrationele haatgevoelens'.

Nitzan doelde op uitspraken van Irans hoogste geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en het hoofd van de luchtmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal Amir Ali Hajizadeh.

Zo zei de laatste zaterdag dat hij hoopt dat Israël Iran zal aanvallen omdat dat Iran een goede aanleiding geeft om terug te slaan en 'voor altijd' van Israël af te komen. Ahmadinejad noemde het bestaan van Israël vrijdag 'een belediging voor de gehele mensheid'. Volgens de Iraanse president moet de confrontatie met Israël worden aangegaan 'om de waardigheid van alle mensen te beschermen'. Ayatollah Khamenei heeft de joodse staat 'een kankergezwel' genoemd dat moet worden uitgeroeid.

Volgens Nitzan moet de internationale gemeenschap deze uitlatingen veroordelen. "Zwijgen is geen optie." Iran en Israël zijn gezworen vijanden. In Israël wordt inmiddels openlijk gesproken over de vraag of Iran moet worden aangevallen vanwege het omstreden Iraanse atoomprogramma.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees