Mijngigant laat ultimatum vallen in Zuid-Afrika

Mijngigant laat ultimatum vallen in Zuid-Afrika

Foto: AFP

Geen stakende mijnwerkers zullen ontslagen worden in de week dat Zuid-Afrika rouwt om de dood van 44 mensen aan een platinamijn. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf gezegd.

Het bedrijf 'heeft samen met de vakbonden beslist deze week niet te focussen op ontslagen', verklaart woordvoerster Sue Vey. 'Nu gaat het erom de werkzaamheden opnieuw stabiel te krijgen.'

De beslissing komt er onder druk van de overheid. Die vroeg het bedrijf om zijn ultimatum te laten varen om werknemers te ontslaan als ze tegen dinsdag het werk niet hervatten.

Dinsdag zou 33 procent van de werknemers opnieuw aan de slag gegaan zijn, klinkt het nog. Dat is iets meer dan daags tevoren, maar nog steeds te weinig om een normale werking te garanderen.

Vicetopman Mark Monroe lichtte de beslissing toe op de radiozender '702'. Arbeiders ontslaan die het werk niet willen hervatten, zal niet helpen om de situatie te kalmeren, klonk het.

Er werken 28.000 mensen op de mijnsite. Er is sprake van 3.000 mijnwerkers die sinds 10 augustus staken voor een hoger loon. De overige werknemers hebben volgens Lonmin voor het geweld het werk niet hervat.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees