Paniek op Vietnamese beurs na arrestatie topbankier

Nguyen Duc Kien Foto: REUTERS

De financiële sector in Vietnam is dinsdag grondig dooreengeschud na het bericht dat een van de rijkste bankiers van het land is opgepakt wegens 'illegale economische activiteiten'. Het nieuws leidde tot de zwaarste beursklap in bijna vier jaar.

Nguyen Duc Kien (48) werd maandagavond opgepakt, zo deelde de centrale bank mee. De politie onderzoekt activiteiten in drie van zijn ondernemingen. Er vond volgens lokale media ook een huiszoeking plaats in zijn woning.

Multimiljonair Nguyen Duc Kien staat in de top twintig van rijkste mannen van Vietnam. Hij richtte banken op als de Asia Commercial Bank (ACB), een van de grootste private banken van het land, en de Kien Long Bank. Een van de geviseerde ondernemingen is de Hanoi-Asia Finance Company.

Aandeel

Nadat het nieuws was bekend geraakt, dook het aandeel ACB 7 procent lager op de beurs van Hanoi. Dat is het maximaal toegelaten verlies op een dag. Op de Ho Chi Minh City Stock Index dook de sterindex VN Index circa 5 procent lager, het grootste dagverlies sinds oktober 2008.

'De stemming was al slecht. Toen het bericht kwam over de arrestatie, brak paniek uit bij de handelaars', luidde het op de marktvloer.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees