Referendum over afzetting Roemeense president is ongeldig verklaard

Referendum over afzetting Roemeense president is ongeldig verklaard

President Traian Basescu Foto: EPA

Het Roemeense Grondwettelijke Hof heeft dinsdag het referendum over de afzetting van de centrumrechtse president Traian Basescu ongeldig verklaard. Dat heeft een van de negen rechters van het Hof tegenover journalisten verklaard. Basescu kan dus aanblijven.

Basescu werd eind juli uit zijn functies gezet door de regerende centrumlinkse coalitie. Die procedure botste op heel wat weerstand van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Zevenentachtig procent van de kiezers had zich uitgesproken voor een vertrek van Basescu, maar volgens de kiescommissie was de vereiste opkomst van 50 procent niet bereikt en was het referendum dus ongeldig.

Het Grondwettelijk Hof bevestigde dinsdag die beslissing. Daarmee moet een eind komen aan de ergste politieke crisis in Roemenië sinds de val van de communistische dictatuur 23 jaar geleden.

Basescu moet nu dus wel samen besturen met de centrumlinkse regering van premier Victor Ponta die aan de basis lag van zijn afzettingsprocedure. De president ligt niet meer goed bij de bevolking na een stevige besparingskuur.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees