ANALYSE. Belgen mikken 'slechts' op top-20 in klassement

ANALYSE. Belgen mikken 'slechts' op top-20 in klassement

Thomas De Gendt Foto: Photo News

Ook in de tweede rit met aankomst bergop in de Vuelta kregen landgenoten Thomas De Gendt en Jurgen Van den Broeck weer een pak minuten voor de broek. Voor een mooie klassering van een Belg in het eindklassement moeten we nu rekenen op Kevin Seeldraeyers, Maxime Monfort, Serge Pauwels en Bart De Clercq.

Na de vierde etappe in de Ronde van Spanje tussen Barakaldo en Valdezcaray mogen Jurgen Van den Broeck (51ste op 3'42") en Thomas De Gendt (72ste op 5'51") hun klassementsambities definitief achterlaten in een Spaanse vuilnisbak. In de stand volgen de kopman van Lotto-Belisol (51ste) en de Vacansoleil-renner (61ste) respectievelijk al op zes en zeven minuten.

Vier keer Top-20?

Toch is niet alles kommer en kwel bij de Belgische ronderenners in deze 67ste Vuelta. Zowel Kevin Seeldraeyers (18de op 1'17"), Bart De Clercq (20ste op 1'33"), Maxime Monfort (23ste op 1'38") en Serge Pauwels (30ste op 2'35") houden na twee aankomsten boven redelijk goed stand. Hopelijk kan dit viertal de komende ritten bevestigen en mikken op een plek in de top-20.

Deze vier zijn niet de meest verwachte, maar toch ook geen onbekende namen. Seeldraeyers werd als eens 12de in de Ronde van Italië, en Maxime Monfort werd vorig jaar al zesde in de Spaanse wielerronde. Bovendien streed Pauwels in het verleden al eens mee voor ritwinst in een bergetappe van de Giro, en pakte Bart De Clercq vorig jaar al de bloemen in Montevergine di Mercogliano.

Pluim voor Bakelants

Ook een andere landgenoot Jan Bakelandts reed zich in de rit naar het Baskische skistation Valdezcaray in de kijker. De renner van RadioShack werd knap tiende in de rituitslag. Hij kwam zo in het gezelschap van Chris Froome en Alberto Contador over de lijn. De inwoner van Oudenaarde bevestigt zijn goede vorm, en moet in staat zijn om te mikken op ritwinst.

Beter dan Nederlanders

De Belgische klassementsrenners mogen dan wel ondermaats presteren, zo slecht is het nu ook weer niet. De wrange smaak na het tijdsverlies van De Gendt en Van den Broeck, kan misschien enigszins verzacht worden met volgend gegeven: Van de vier laatste renners in het algemene klassement hebben er drie een Nederlandse vlag achter hun naam.

Joost van Leijen staat 193ste op 37'03" en Martijn Keizer 195ste op 38'39". De absolute rode lantaarn is voor Martijn Maaskant. De renner van Garmin-Sharp staat allerlaatste (196ste) op 39'27". Zolang onze noorderburen het slechter doen als wij, kunnen we meer dan trots zijn op de prestaties van onze landgenoten.

 

Corrigeer