Actiegroepen blijven bij minister aandringen op andere heraanleg

Havenlaan organiseert opnieuw groot protest

Vorig jaar was er al protest tegen het omhakken van de platanen in de Havenlaan. Foto: IMAGEGLOBE

Brussel -

‘Handen af van onze wortels.’ Met die leuze organiseren vijf actiegroepen in september opnieuw een groot protest tegen de geplande wegenwerken aan de Havenlaan. ‘We zijn even talrijk als vorig jaar. Grouwels is nog niet van ons af’, klinkt het.

Komt er opnieuw een oorlogje tussen Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) en boomliefhebbers? Het heeft er alle schijn van, want die laatsten zijn hun messen al aan het slijpen. De Actie Patrimonium-Kasseien-Platanen (APKP), een koepel van Inter-Environnement Bruxelles, BRAL, ARAU, Wijkcomité Marie Christine/Reine/Stéphanie en Bruxelles Fabriques, plant op zondag 9 september een mediagenieke protestactie van dezelfde orde als in dezelfde periode vorig jaar.

‘We gaan tientallen platanen versieren en brengen een groots spektakel van de Bûûmredders tegen de Dikkenekken. De eersten zijn de doodgewone mensen met een goed hart, de tweeden de technocraten in de regering die alles beter weten dan de anderen. Uiteraard winnen de Bûûmredders’, vertelt woordvoerder Patrick Wouters.

Nog meer volk

Daarop volgt een grote picknick aan het Saincteletteplein, waarvoor de organisatoren zo'n vijfhonderd deelnemers verwachten. ‘We gaan even talrijk zijn als vorig jaar. Misschien komt er zelfs nog meer volk opdagen, want we zijn professioneler geworden en de strijd rond de Havenlaan is nu breder bekend. Grouwels is nog niet van ons af’, zegt Wouters strijdlustig.

Betonstrook

Ter herinnering: minister van Openbare Werken Grouwels besliste vorige maand dat er dit najaar een betonstrook van 2,5 meter breed zal worden aangelegd op de Havenlaan voor voetgangers en fietsers. APKP is daartegen om twee redenen: ten eerste denkt de koepel dat de betontegels de wortels van de platanen zullen aantasten en ten tweede worden de kosten te hoog geacht. ‘900.000 euro vinden wij nogal veel voor een voorlopige heraanleg. Wij hebben een plan dat maar 200.000 euro kost. Als er dolomiet wordt gebruikt, een soort zand, blijven de wortels van onze platanen gespaard’, klinkt het.

Het kabinet van Grouwels reageert daarop dat het gebruik van dolomiet ook veel nadelen heeft. ‘We hebben zoveel mogelijk inspraak gegeven in de nieuwe plannen en gaan daar nu mee door. We kunnen niet blijven uitstellen, de laan ligt er echt slecht bij. We hebben een sterk verhaal’, besluit Grouwels’ woordvoerder. In de eerste plannen voor de heraanleg zouden alle driehonderd platanen op de Havenlaan gerooid worden. Verschillende comités wisten dat vorig jaar te verhinderen met een bevel van het gerecht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio