Kringloopwinkels krijgen 30.000 ton goederen niet verkocht

Helft kringloopspullen belandt in vuilnisbak

Helft kringloopspullen belandt in vuilnisbak

Foto: VUM

De kringloopwinkels kregen vorig jaar zo'n 60.000ton afgedankte goederen binnen, maar nog niet de helft daarvan is ook echt verkoopbaar. Vooral het feit dat de kwaliteit van meubels, kledij en elektronica steeds achteruitgaat, speelt de sector parten. Bovendien proberen we steeds vaker zelf een centje te verdienen aan onze oude spullen.

In 2011 zamelden de Vlaamse kringloopwinkels samen net geen 60.000ton afgedankte goederen in, een stijging met 5procent. Maar minder dan de helft daarvan raakt ook echt verkocht in de winkels. Zo'n 30.000ton gaat uiteindelijk naar recyclagecentra. Een klein deel moet zelfs gewoon bij het restafval.

‘Nogal wat zaken die we binnenkrijgen, raken echt niet verkocht, zelfs al zijn ze perfect herbruikbaar', zegt Marc Willem, directeur van de overkoepelende vzw Komosie. ‘Sommige elektrische toestellen lijken dan weer bruikbaar maar zijn dat uiteindelijk niet, en moeten dus naar een recyclagecentrum. En zo'n wasmachine doet al snel het gewicht oplopen.' Daarnaast is er ook een probleem met de kwaliteit van de ingezamelde spullen. ‘Veel goederen gaan echt niet meer zo lang mee als vroeger.'

Bert Quintelier, directeur van de vzw Ateljee in Gent, kan het maar beamen. ‘Sommige oude meubels gaan wel heel lang mee, maar niemand wil ze nog. Terwijl veel moderne meubels helemaal niet lang meegaan.' Merken wil hij niet noemen, maar veel meubels die men zelf ineen moet puzzelen blijken een probleem: bij de tweede of derde assemblage verliezen ze hun stevigheid. Hetzelfde geldt voor kledij. ‘Vooral de goedkopere ketens maken kleren die snel versleten zijn, en die we dus meteen moeten wegdoen.'

Meer concurrenten

Maar ook de crisis speelt de kringloopsector parten. ‘Ik zie toch vaak dat mensen voor hun betere spullen eerst kijken of ze er zelf geen geld uit kunnen slaan, en enkel de minder goede naar ons brengen', zegt Quintelier.

‘Pas op, ons hoofddoel is hergebruik, dus heb ik daar in se geen problemen mee. Maar ik merk toch ook dat wij almaar meer concurrenten krijgen', voegt Marc Willem eraan toe. ‘Mensen vragen ons vaak of we geen geld voor hun spullen willen geven, en dan verwijzen wij hen ook door naar eBay of Troc.' De kringloopwinkels krijgen ook concurrentie van illegale inzamelaars. Die stoppen soms gewoon een briefje in de bus dat ze op een bepaalde dag kleren komen ophalen, zonder dat ze daar een vergunning voor hebben. ‘Het probleem is dat die mensen enkel opduiken als de tweedehands kleren het goed doen. Als het slecht gaat, blijven ze weg. Maar wij blijven altijd doorwerken', zegt Bert Quintelier.

Toch blijven de kringloopwinkels jaar na jaar groeien. Vorig jaar waren er meer dan 4miljoen klanten, zo blijkt uit het jaarverslag van de sector. Ze leveren ook bijna 5.000banen op, vooral voor mensen die anders niet aan de bak komen. Maar er is ook nog werk aan de winkel: de kringloopsector moet ervoor zorgen dat de Vlaming tegen 2015 jaarlijks gemiddeld 5kilogram spullen hergebruikt. Voorlopig zitten we aan 4,5kilo.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees