Het post-Dutroux-tijdperk: iedereen is bang van de witte bestelwagen

TIENEN / AALST - Al twee keer deze week is de politie uitgerukt na een oproep over kinderlokkers met een witte bestelwagen. Maandag in Aalst, gisteren in Tienen. Even vaak bleek het loos alarm. Gelijkaardige paniek trof eerder al tal van andere gemeenten. 'Sinds de zaak-Dutroux associëren we witte bestelwagens met gevaar', zegt Dirk Depover van Child Focus.

De politie van Aalst rukte maandagavond met verschillende combi's uit na een oproep van ongeruste ouders. Enkele kinderen hadden gezien hoe de bestuurder van een witte bestelwagen had geprobeerd om jonge kinderen mee te lokken met snoep, zo luidde de oproep. Toen iemand zag dat een wit busje de oprit naar de E40 op reed, werd via Facebook een waarschuwing verspreid: 'Er zijn kidnappers onderweg naar Brussel'.

Zelfde verhaal gisteren in Tienen: op internet ging als een lopend vuurtje het gerucht dat een man in een witte bestelwagen meisjes lastigviel aan het station. De politie kwam ter plaatse en onderschepte een witte bestelwagen, maar de bestuurder ontkende elke betrokkenheid. De politie controleerde voor de zekerheid of de man al eerdere feiten op zijn kerfstok had, maar zonder succes.

Hele buurt in paniek

Witte bestelwagens doen wel vaker een hele buurt panikeren: vorige maand rukte de politie in Schaffen bij Diest uit nadat een een koppel in - jawel - een witte bestelwagen aan een 11-jarige jongen had gevraagd om in te stappen en de weg uit te leggen. En in juni dook zo'n ontvoeringsverhaal op in Deinze.

'Het is ook bij ons een bekend fenomeen: de witte bestelwagen is oververtegenwoordigd in de oproepen die we krijgen nadat we een opsporingsbericht versturen over een onrustwekkende verdwijning', zegt Dirk Depover van Child Focus. 'Blijkbaar zet de aanwezigheid van die voertuigen de mensen aan tot dat soort gedachten. Dat heeft zich na de zaak-Dutroux in het publieke onderbewustzijn genesteld omdat hij een witte bestelwagen gebruikte. En nu die zaak weer aandacht krijgt door de vrijlating van Michelle Martin, wordt dat weer opgerakeld.'

Ondanks die toevloed neemt zowel Child Focus als de politie elke tip ernstig, ook als het over een witte bestelwagen gaat. 'Soms komen we terecht bij iemand die op zoek was naar een adres om een pakje af te leveren, maar het gebeurt ook dat de eigenaar ons een uitleg geeft waar we ons vragen bij stellen', zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

Het is op basis van een ooggetuigenverslag over zijn bestelwagen dat Dutroux werd gevat. 'Wie een verdachte bestelwagen ziet, moet dus niet twijfelen om te bellen', zegt Dirk Depover. 'Het is niet erg als we bij onschuldige bestelwageneigenaars uitkomen: we vragen de mensen om contact op te nemen als ze dénken dat ze iets hebben gezien.'

Zwangere vrouwen

Niet alleen Marc Dutroux, ook de ontvoerder van het Oostenrijkse meisje Natascha Kampusch reed trouwens met een wit busje rond. Het zijn volgens psychologen verhalen als deze die maken dat we vaker een witte bestelwagen opmerken. Professor Filip Raes van de KU Leuven noemt dat 'selectieve aandacht'.

'Koppels die proberen om zwanger te worden, zien overal zwangere vrouwen in het straatbeeld. Wie net gestopt is met roken, ziet overal mensen met een sigaret. Ten tijde van de Bende van Nijvel sprong de Golf GTI in het oog. En door de zaak-Dutroux zijn we sneller geneigd om een witte bestelwagen als bedreigend te interpreteren.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio