Drie militairen in levensgevaar na ontploffing op militair domein

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Bij een ontploffing van munitieresten op het militair domein in Houthalen-Helchteren zijn woensdagvoormiddag zeven militairen gewond geraakt. Drie van hen zijn in levensgevaar. Het medisch rampenplan werd meteen afgekondigd.

De explosie deed zich om 10.35 uur voor op de Pampa Range op het schietterrein van de luchtmacht aan de Sonnisstraat in Helchteren. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, zou daar afgekeurd buskruit onschadelijk maken. Bij het uitladen van een Unimog-vrachtwagen kwamen de munitieresten echter spontaan tot ontploffing.

Vier militairen raakten zwaargewond. Drie anderen liepen lichte verwondingen op. Twee van de zeven slachtoffers zijn Limburgers, de vijf anderen Franstaligen. Zes van de zeven militairen zijn tewerkgesteld in de kazerne in Meerdaal (Oud-Heverlee) en eentje heeft een standplaats in Leopoldsburg.
.
Van de zwaargewonde militairen zijn er drie in levensgevaar. Twee van hen werden met een Seaking helikopter overgebracht naar het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek. De derde militair werd overbracht naar Luik. Na het ongeval werd het medisch interventieplan Limburg (MIL) afgekondigd. Zowel de brandweer van Genk als een medisch urgentieteam kwamen onmiddellijk ter plaatse. De drie lichtgewonde militairen mochten het ziekenhuis intussen al verlaten.

De Pampa Range is het schietveld waarop oefenbommen gedropt worden door zowel Belgische vliegtuigen als door NAVO-luchtmachten. Het terrein wordt daarnaast ook door DOVO gebruikt om oude munitie onschadelijk te maken. 'Het pyrotechnisch afval of afgekeurd kruit wordt daarbij in een brandgeul gedaan en dan vernietigd. Hoe de explosie kon gebeuren is nog niet duidelijk', zegt kolonel Paul Desair, bevelhebber van de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel.

Parket onderzoekt ongeval


Het parket is een onderzoek gestart naar het ongeval. 'Mensen van het gerechtelijk labo zijn ter plaatse, net als leden van de federale gerechtelijke politie van Hasselt en de dienst van de gerechtelijke politie in militair milieu (DJMM). De speurders zijn op de locatie bezig met een uitgebreid onderzoek', zegt de Hasseltse substituut-procureur Kathleen Smeets. Ook de dienst welzijn op het werk is betrokken bij het onderzoek naar het zware incident.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio