Mode

Expo 'Shiaparelli and Prada' kende teleurstellende opkomst

Expo 'Shiaparelli and Prada' kende teleurstellende opkomst

Foto: rr

De overzichtstentoonstelling 'Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations' in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art kende een van het laagste bezoekersaantal ooit voor een tentoonstelling van het Costume Institute.

Het MET Costume Institute koos dit jaar voor een grote overzichtstentoonstelling van de twee iconische Italiaanse modeautoriteiten Elsa Schiaparelli en Miuccia Prada. De expo met 80 prachtontwerpen van de hand van Schiaparelli en 50 schitterende creaties ontworpen door Miuccia Prada, ging van start op 10 mei en sloot zondag - stilletjes - de deuren.

The New York Times maakte de balans op en daaruit volgt dat de expo 339.838 bezoekers trok, beduidend minder dan de ruim 660.000 die opdaagden voor 'Alexander McQueen: Savage Beauty', het paradepaardje van vorig jaar. Dat was een recordopkomst voor het museum - mede door de zelfmoord van de ontwerper en het trouwkleed van Kate Middleton (een ontwerp van Sarah Burton, creatief directeur bij Alexander McQueen) - en het was al van in het begin duidelijk dat 'Schiaparelli and Prada' niet beter zou doen.

Minder bekende Schiaparelli

En toch bleven de organisatoren op hun honger zitten. De zomerexpo trok immers ook minder bezoekers dan andere tentoonstellingen van de voorbije jaren, zoals 'Superheroes: Fashion and Fantasty' uit 2008 (576.000 bezoekers) en de expo's rond Jacqueline Kennedy (559.902 bezoekers) en Coco Chanel (463.600).

Het was dan ook een gok om te kiezen voor de minder bekende Elsa Schiaparelli, maar mede-curator Andrew Bolton blijft achter zijn keuze staan. 'We wilden bewust iets meer high-concept en meer intellectueel brengen dan een emotionele ervaring. We wilden ook focussen op ontwerpers die conceptualiteiten kunnen verzoenen met de praktische kant', aldus Bolton. Wij zijn alvast benieuwd naar wie volgend jaar een plaatsje krijgt in het MET.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees