Verlamde Brit die tevergeefs vroeg om euthanasie is overleden

Verlamde Brit die tevergeefs vroeg om euthanasie is overleden

Nicklinson barstte vorige week in tranen uit toen hij hoorde dat het hooggerechtshof zijn verzoek om euthanasie had afgewezen. Foto: Getty Images

De 58-jarige verlamde Brit Tony Nicklinson is woensdag overleden. De man smeekte al jaren om euthanasie, maar kreeg daar geen toestemming voor. Vorige week wees het Britse hooggerechtshof nog een verzoek van hem af. Toen hij het slechte nieuws vernam, stortte Nicklinson in.

De advocaten van Nicklinson maakten het nieuws over zijn overlijden woensdag bekend. Ze deden geen verdere mededelingen over de omstandigheden waarin hij stierf. Op de Twitterpagina van de man, die onderhouden wordt door zijn kinderen, verscheen de boodschap 'vaarwel wereld, de tijd is gekomen, ik heb wat plezier gehad'

De politie zal geen onderzoek starten naar de dood van Nicklinson. De man had recent een longontsteking opgelopen. Vorige week zag hij een finaal verzoek om euthanasie afgekeurd door het Britse hooggerechtshof. Hij had er nochtans alles aan gedaan om de rechters ervan te overtuigen dat zijn lijden uitzichtloos was.

'Mijn leven is saai, ellendig, vernederend, onwaardig en ondraaglijk. Iedereen in dit land kan zelfmoord plegen, maar zelfs dat is me niet gegund. Want ook al had ik de pillen, ik kan ze niet eens innemen. Ik heb totaal geen vat op de dood die mij te wachten staat. Het enige wat ik kan, is mezelf uithongeren. Of hopen dat ik snel kanker krijg', zei hij via de spraakcomputer die hij met zijn wenkbrauwen bedient.

Het was bijzonder cru wat hij het hooggerechtshof te vertellen had, maar de man was dan ook radeloos. Want euthanasie is in Groot-Brittannië verboden en al wie hem hielp kan vervolgd worden voor moord of doodslag. De drie rechters zegden dat ze wel geraakt waren door zijn tragisch bestaan, maar ze toonden zich niettemin onvermurwbaar. 'Het is niet aan de rechters maar aan de politiek om de wet te veranderen', luidde hun arrest.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees