DOVO-commandant : 'Zware klap voor onze dienst'

DOVO-commandant : 'Zware klap voor onze dienst'

Foto: vrs

Bij het incident op het militaire domein van Houthalen-Helchteren zijn zeven militairen van de ontmijningsdienst DOVO gewond geraakt. Drie van hen verkeren in levensgevaar. Eén militair is ernstig verwond. Drie lichtgewonden mochten intussen het ziekenhuis verlaten. 'Dit is een zware klap voor onze dienst', zegt DOVO-korpscommandant Luc Moerman.

'Het incident gebeurde door een spontane ontbranding van pyrotechnisch afval (munitieresten). Het afgekeurd kruit werd van een Unimog vrachtwagen afgehaald. De mensen waren bezig het kruit te schikken in de betonnen bak, de brandgeul in open lucht, toen het plots tot een spontane ontbranding kwam', zegt DOVO-korpscommandant Luc Moerman.

'Het ontbranden gaat zo snel dat je weinig tijd hebt om te reageren. Drie personen die achter de Unimog stonden hebben minder stralingswarmte gekregen en liepen lichtere verwondingen op. Bij de anderen was de hitte al enorm opgelopen. De zeven slachtoffers hebben dus allemaal brandwonden. Het ging niet echt om een ontploffing.'

Geen brandpakken


De militairen droegen de gewone linnen uniformen. 'Bij het uitvoeren van deze opdrachten is er geen aanzet tot het dragen van brandpakken omdat het risico op zelfontbranding zeer klein is. De weersomstandigheden vandaag hebben geen invloed gehad bij een mogelijke zelfontbranding', meent Moerman.

Zes van de zeven militairen zijn tewerkgesteld in de kazerne in Meerdaal (Oud-Heverlee) en eentje heeft een standplaats in Leopoldsburg. 'Drie van hen waren ervaren rotten bij DOVO', zegt de commandant. 'Op maandelijkse basis doen we de verbranding van afval. Ik sta er op dat dit ten gronde wordt onderzocht, want sinds 2010 hebben we serieuze inspanningen gedaan om de veiligheid te verhogen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees