N-VA eist ingrijpen regering voor Gordel

N-VA eist ingrijpen regering voor Gordel

De Gordel is een gezinshappening en nu jaagt Sint-Genesius-Rode de Vlaamse gezinnen weg, stelt N-VA Foto: Ingeborg Paternot

De N-VA roept de federale regering op om Sint-Genesius-Rode te verplichten een Gordeltrefpunt (start- en aankomstplaats) toe te laten op zijn grondgebied.

De Gordel bezoekt dit jaar wel Sint-Genesius-Rode maar mag er na 30 jaar geen startplaats meer organiseren. Het kost te veel en zorgt voor overlast, zegt de gemeente.

Voor de N-VA is het duidelijk: 'Het Gordelverbod van de Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode bewijst dat de BHV-akkoorden zorgen voor nog meer communautaire problemen. Bovendien verzwakken zij de positie van de Vlamingen in de rand.'

De partij heeft het over verregaande Franstalige arrogantie waardoor een gezinshappening niet mag plaatsvinden en waardoor 'Vlaamse kinderen en gezinnen worden weggejaagd'.

Volgens de N-VA hebben de Vlaamse partijministers Muyters en Bourgeois gedaan wat ze konden om Sint-Genesius-Rode te overtuigen om een Gordeltrefpunt toe te staan. Maar dat is niet gelukt.

Nu is het aan de federale regering, vindt de partij. 'Als de federale minister van Binnenlandse Zaken de gouverneur opdracht geeft om het openbaar domein en de politie ter beschikking te stellen, gaat de Gordel gewoon door in Rode. Dat kan op basis van de federale wetgeving. Wij eisen dan ook dat Elio Di Rupo en Joelle Milquet onmiddellijk optreden.'

De partij vraagt de andere Vlaamse partijen om deze oproep te steunen en druk uit te oefenen op de Franstalige ministers.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees