Reynders roept Kinshasa op om rechtstaat op te richten en leger te hervormen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft woensdag opgeroepen tot respect voor de territoriale integriteit van de Democratische Republiek Congo. Tegelijk drong hij er bij Kinshasa op aan voor eigen deur te vegen en een rechtstaat te installeren in het oosten van het land, dat ten prooi gevallen is aan muiterij, door het leger te hervormen.

'Onze prioriteit is de rebellie in Oost-Congo te veroordelen, ervoor te zorgen dat de integriteit van het grondgebied van Congo gegarandeerd is en dat er geen buitenlandse inmenging is, van wie ook. Dat kan onder meer gebeuren door de rechtstaat te versterken en het leger te hervormen', verklaarde Reynders naar aanleiding van het onderhoud met de Congolese president Joseph Kabila in Lubumbashi (Zuidoost-Congo).

Kabila zelf, die zowel voor als na het onderhoud glimlachte, onthield zich van elke commentaar.

Volgens Reynders kan België een hoofdrol spelen door te pleiten voor een dialoog tussen Kinshasa en buurland Rwanda en, op lange termijn, voor een regionale integratie naar het voorbeeld van Europa, die na eeuwen van oorlogen tot een pacificatie geleid heeft.

Het onderhoud vond plaats in een van de presidentiële residenties van Lubumbashi, de hoofdstad van de provinciehoofdstad van Katanga, waar Kabila sinds zaterdag verblijft na een regionale top in Mozambique.

Ongedisciplineerden

Er werd onder meer gepraat over de toestand in Oost-Congo, waar het Congolese leger (FARDC) sinds april mpet afrekenen met een muiterij van de Mouvement du 23 mars (M23), en ook te kampen heeft met het Congrès national pour la défense du peuple (CNDP), waarvan de integratie in het leger in 2009 niet goed verlopen is.

'In het verleden heeft men de fout gemaakt om in het Congolese leger te vaak een aantal rebellen, muiters en ongedisciplineerden op te nemen. Dat zou men in de toekomst niet meer moeten doen', verklaarde Didier Reynders na het onderhoud met de Congolese president dat een uur duurde, waarvan een deel onder vier ogen.

De Belgische minister voegde eraan toe dat zijn analyse door de Congolese president en andere verantwoordelijken werd gedeeld. 'Door ongedisciplineerden in het leger op te nemen, creëert men een gebrek aan discipline binnen het leger', verklaarde hij aan enkele journalisten.

'Positieve rol voor Rwanda'

Reynders verklaarde dat België bereid is verder mee te werken aan de opleiding van het Congolese leger. Hij herhaalde tegelijk zijn oproep aan Rwanda, dat hij zaterdag bezoekt, om te bewijzen dat het een deel van de oplossing is voor de aanhoudende instabiliteit in Oost-Congo.

Uit een VN-rapport van eind juni bleek dat de rebellen van de Mouvement du 23 mars (M23) rechtstreekse hulp hebben gekregen van hoge Rwandese verantwoordelijken. Kigali ontkent evenwel elke hulp aan de muiters, voornamelijk tutsi's.

'Wat ik nu wil vragen is of Rwanda daadwerkelijk niet langer een negatieve maar een positieve rol wil spelen in Oost-Congo', aldus Reynders, die Kigali vroeg de ondoordringbaarheid van de grens met Congo te garanderen. Rwanda veroordelen wilde hij evenwel niet, omdat hij de argumenten van Kigali nog niet gehoord heeft.

Didier Reynders startte maandag zijn bezoek van een week aan Congo en Rwanda. Zaterdag ontmoet hij de Rwandese president Paul Kagame. Terwijl de internationale druk op het regime van Kigali toeneemt, wil Reynders in de eerste plaats luisteren, niet bemiddelen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees