10-jarige naar WK voetbal voor diabetici

10-jarige naar WK voetbal voor diabetici

Stef Vandenberk houdt de Belgische eer hoog in het Zwitserse Lausanne. Foto: kvh

LOMMEL -

De tienjarige Stef Vandenberk zal dit weekend de Belgische eer vertegenwoordigen in Zwitserland. Hij neemt deel aan het WK voetbal voor diabetici.

Voor het eerst zal België met een team van elf jongeren naar het wereldkampioenschap voetbal voor jongeren met diabetes trekken. Dit kampioenschap vindt dit weekend plaats in het Olympisch stadion van het Zwitserse Lausanne. Een van de voetballertjes die mee mag, is Stef Vandenberk uit Lommel.

Voor Stef is het de uitgelezen kans om kennis te maken met andere voetballertjes met diabetes. ‘Voetballen terwijl je diabetes hebt, het kan. Kijk maar naar Pär Zetterberg, die jaren voor Anderlecht speelde. Al waren wij er vijf jaar geleden, toen Stef wilde gaan voetballen, ook niet gerust in’, zegt Stefs moeder Els.

Stef kreeg op tweejarige leeftijd de diagnose van diabetes. ‘Dat was verschrikkelijk moeilijk om te horen. We werden gelukkig bijgestaan door het diabetesteam van dokter Dooms in Bree. Specialisten in het team deden de nodige uitleg in de kindercrèche en op school. Toen Stef ging voetballen, zorgden mensen van het diabetesteam voor een speciale opleiding voor de voetbaltrainers’, meldt papa Luc.

Stef heeft diabetes type 1. Zijn alvleesklier maakt zelf geen insuline aan. Stef heeft een insulinepompje dat via een infuus rechtstreeks op zijn lichaam aangesloten is. Hij moet zichzelf handmatig insuline toedienen. ‘Stef doet dat bijzonder goed. We hebben hem nooit betrapt op stiekem snoepen, wat voor een kind toch niet gemakkelijk is. Het vergt wel discipline. Zo zal hij ook voor het voetballen, tijdens de rust en daarna bloed moeten prikken om te kijken of zijn bloedwaarde goed is om aan de wedstrijd te beginnen.’

Stef is het gewend en het houdt hem niet tegen in het voetballen. Hij speelt in de nationale jeugdreeksen bij Lommel United. ‘Ooit wil ik profvoetballer worden’, zegt Stef. ‘Ik kijk dan ook heel hard uit naar mijn eerste WK dit weekend in Zwitserland. En ik denk dat we gaan winnen’, zegt hij lachend.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio