Regisseur Benny Vandendriessche draait eerste langspeelfilm ‘Drift’ in Roemenië

Over liefde en rouw

Over liefde en rouw

Benny Vandendriessche draait een beschouwende film, waarin de natuur een grote rol speelt. Foto: fvv

Gent -

De Gentse regisseur Benny Vandendriessche trekt volgende week met een kleine ploeg naar Roemenië om er zijn eerste langspeelfilm ‘Drift’ te draaien. Deze winter keert hij nog eens terug. Het wordt een beschouwende film, over liefde en rouwen, waarin de natuur en improvisatie een belangrijke rol spelen.

Benny Vandendriessche is een selfmade regisseur die de voorbije jaren freelance werkte. Hij maakte reclamefilms, werkte voor televisie, schreef scenario’s, draaide documentaires en clips voor artiesten zoals Daan, Arid, Kris Dane en wijlen Bobbejaan Schoepen.

‘Ik regisseer graag, dat is de meest aangename manier om mijn verbeelding te gebruiken’, zegt hij.

Via zijn werk voor reclamefilms leerde hij negen jaar geleden Dirk Hendrikx kennen. Vier jaar geleden rijpte het idee om een film te maken op basis van diens werk. ‘Hij is een heel bijzonder man. Hij studeerde aan het Etienne Decroux-instituut in Parijs, een school die mime corporel aanleert, met het lichaam als belangrijkste vertelinstrument. Hij creëert een soort brute, poëtische rituelen die gelinkt zijn met de natuur of natuurlijke elementen. Hij is een zeer sterk mens, want de ruwe, rauwe bewegingen die hij maakt, vergen een grote kracht. Hij refereert aan een oeroude cultuur, hij lijkt wel een sjamaan’, vertelt Vandendriessche.

Eerst trokken ze op onderzoek naar Polen, Spanje en Death Valley, een woestijn in de Verenigde Staten, om er te filmen in de natuur. Daar ontdekten ze dat het improviseren zeer goed werkt. Peter Krüger van Inti-films zag de beelden toevallig tijdens een verjaardagsfeestje bij Dirk Hendrikx en zag er een film in. Daarna ging het vlug; Benny Vandendriessche en Dirk Hendrikx schreven een scenario, maakten een dossier en konden subsidies krijgen van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Poëtische euthanasie

In de film vertellen ze het verhaal van een opmerkelijk Vlaams koppel, twee veertigers. ‘Ze staan dicht bij elkaar en leven heel fysiek. Maar de vrouw wordt ongeneeslijk ziek en lijdt veel pijn. Ze reizen naar het buitenland om daareen poëtische euthanasie te plegen. De man, wij noemen hem Drifter, stemt daarin toe, met veel moed en uit liefde. Lieve Meeussen, een danseres, speelt de vrouw. Na de euthanasie besluit Drifter een soort mythologische tocht te ondernemen, op vlucht voor het verleden, dat toch weer de kop opsteekt. Voor die passages bestudeerden we wetenschappelijke literatuur waarin diverse rouwfasen worden beschreven’, vertelt Vandendriessche.

Opzet van de film is ook zoeken naar een andere manier van vertellen. Veel wordt gesuggereerd. ‘De reacties van de Roemenen ter plekke zullen eveneens belangrijk zijn. Sommige beelden kun je immers nooit verzinnen’, zegt de regisseur.

Mooi licht

Waarom wordt er in Roemenië gefilmd? ‘Ik heb dat land ontdekt toen mijn vriendin Dolores daar een maand in een klooster verbleef om een voorstelling voor te bereiden. Je treft er nog hele ruwe natuur aan zoals de Karpaten. Bepaalde landschappen brandden zich vast op mijn netvlies. Ceaucescu (vroegere dictator van Roemenië nvdr) liet destijds enorme fabrieken en grijze woonblokken in the middle of nowhere bouwen. Religie is er nog veel belangrijker en er is veel bijgeloof. Het is een bijzonder land. Bovendien is het licht er zo mooi.’

Karpaten

De makers plannen er een ballonvlucht over de Karpaten. Daarvoor keren ze in de winter terug. Dat wordt een huzarenstuk. Benny Vandendriessche: ‘Ik werk met een kleine ploeg, met onder meer cameraman Carl Rottiers en klankman Mattias Hillegeer. Kris Dane schrijft de muziek. Intussen zijn dat goede vrienden. Ons budget is ongeveer een vijfde van wat een gemiddelde Vlaamse film kost. Het voordeel van een kleine ploeg, met enkele Roemenen erbij zijn we met negen, is dat we heel flexibel zijn. Tegen september 2013 hopen we de film klaar te hebben.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio