Curiosity maakt eerste testritje

Landingzone Curiosity genoemd naar overleden sf-schrijver

De landingsstrook op de planeet Mars waar de Curiosity zich begin augustus met succes heeft neergezet, is omgedoopt tot 'Bradbury Landing', naar de legendarische Amerikaanse sciencefictionschrijver Ray Bradbury, die in juni overleed. Dat heeft de NASA laten weten.

Ray Bradbury, die woensdag 92 jaar zou zijn geworden, heeft met zijn oeuvre enorm bijgedragen tot het populair maken van sciencefiction bij het grote publiek.

Hij 'leeft voor altijd verder in zijn honderden novelles en zijn bijna 50 romans. Zijn boeken hebben ons geïnspireerd, 'The Martian Chronicles' hebben de Curiosity geïnspireerd en onze geesten geopend voor de mogelijkheid van een vorm van leven op Mars', verklaarde Michael Meyer, verantwoordelijk voor het wetenschappelijk luik van het NASA-verkenningsprogramma voor Mars, vanuit het Amerikaanse Pasadena.

Vervolgens werd vanuit het laboratorium in Pasadena een video uitgezonden van Ray Bradbury temidden van enkele wetenschappers van de NASA. De beelden werden opgenomen naar aanleiding van de aankomst in een baan rond Mars van de sonde Mariner 9 in november 1971. Bradbury verklaarde toen aan een enthousiast publiek te hopen dat 'nu we Mars naderen en het stof optrekt, we vele Marsmannetjes zullen zien die grote spandoeken vasthouden met daarop de boodschap 'Bradbury had gelijk!'.

MIssie Mount Sharp

Inmiddels gaat het goed met Curiosity. De Marsjeep heeft zijn eerste metertjes gereden op de Rode Planeet. Met zijn zes wielen reed hij zowat 5 meter vooruit, draaide hij 90 graden en reed hij een beetje achteruit. 

De testrit was zeer belangrijk voor het verdere verloop van de missie. 'We hebben een jeep gebouwd. Dus die moet wel rijden, anders hebben we niets bereikt. Dit is een groot moment', zei projectleider Peter Theisinger.

Het uiteindelijke doel van de Curiosity is Mount Sharp. Aan de basis van die berg is water gevonden. Onderzoek van die plek kan meer vertellen over de chemische bouwstenen van het leven. Curiosity zou Mount Sharp tegen het einde van het jaar moeten bereiken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees