'Scheurtjes van 1979 zijn van een heel ander type'

'Scheurtjes van 1979 zijn van een heel ander type'

Foto: REUTERS

In de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 werden al in 1979 scheurtjes ontdekt, drie jaar voor de opstart van beide kerncentrales. Dat schrijft De Morgen donderdag. Maar het FANC laat duidelijk verstaan dat die scheurtjes verholpen zijn en dat de nieuwe scheurtjes waarvan sprake iets helemaal anders zijn.

Doel 3 en Tihange 2 liggen momenteel voor onbepaalde tijd stil door scheurtjes in de reactorkuip, veroorzaakt door een productiefout. Die scheurtjes werden volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) begin deze zomer dankzij nieuwe apparatuur voor het eerst opgemerkt.

Maar De Morgen schrijft dat inspecteurs de productiefout al eind 1979 ontdekten. De krant citeert uit een eigen artikel van 5 januari 1980: 'Omtrent het nog niet opgeladen Doel 3 en Tihange 2 blijven vraagtekens bestaan over kleine scheurtjes in de in- en uitlaatstukken van de reactorkuip.'

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) ontkent nu ten stelligste dat de scheurtjes waarvan nu sprake is, dezelfde zijn als die van 1979. 'Het gaat om een totaal ander type scheurtjes die ondertussen ook allemaal geremedieerd zijn', zegt Karina De Beule op Radio 1. 'Er waren toen vanuit de EUropese Commissie en de speciale commissie duidelijke richtlijnen over wat er moest gebeuren opdat de toestand veilig zou zijn. Die zijn begin jaren 80 geïmplementeerd en er is altijd een follow-up geweest.'

Willy De Roovere, directeur-generaal van het FANC, zegt volgens De Morgen dat hij zich niet veel meer herinnert van de vaststellingen uit 1979. 'Vreemd, want De Roovere leidde eind jaren 70 de constructie en de opstart van Doel 3 voor Electrabel’, aldus de krant.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees