Lierdenaar verdedigt Belgische driekleur in Londen

Lierdenaar Pieter Verlinden sterkhouder op Paralympics

Lierdenaar Pieter Verlinden  sterkhouder op Paralympics

Pieters familie vermoedt dat het voor het eerst is dat een Lierdenaar naar een olympiade trekt. Foto: edp

Hemelveerdegem -

Deze week vertrok Pieter Verlinden samen met zijn vader Jean-Pierre naar Londen voor de Paralympics. Hij neemt er deel aan het balspel boccia. Zijn moeder Maria-Clairre reist later af en is scheidsrechter in dezelfde sport.

Pieter Verlinden (28) is één van de sterkhouders van het Belgische boccia. De bedoeling van de sport is om een leren bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te gooien. De bal kan met de hand of met de voet worden gegooid. Als de sporter een te zware beperking heeft, mag dit - zoals bij Pieter - ook met een hulpmiddel. Pieter Verlinden maakt sinds 2009 deel uit van het pair, dat op de Paralympische Spelen kans maakt op een medaille.

Een aangeboren hersenverlamming had een fysieke beperking tot gevolg voor Pieter. ‘Een fysieke handicap wordt heel vaak gelijkgesteld met niets kunnen’, zegt de Lierdenaar. ‘Maar niets is minder waar. Voor onze sport trainen we meestal vier uur op woensdag en nog eens vier uur op zaterdag. Maar aangezien ik geen job heb, hou ik wel genoeg vrije tijd over.

Op de Paralympische Spelen in Londen hoop ik vooral goed te presteren met het pair. Een medaille zou een mooie beloning zijn voor vier jaar van harde training. Ik kan me geen Spelen voorstellen zonder Belgische boccia-atleten. Met wat na Londen komt, wil ik nu nog niet bezig zijn. Eerst genieten van deze Spelen.’

‘Euforisch waren we toen we het verlossende nieuws te horen kregen en mochten uitschreeuwen: Londen, here he comes', zegt Pieters tante schepen Erna Antoine (CD&V).

‘Volgens mij is het de eerste keer dat een atleet uit Lierde geselecteerd wordt voor de Olympische of Paralympische Spelen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio