Dopingzaak rond Armstrong wordt juridisch getouwtrek

Dopingzaak rond Armstrong wordt juridisch getouwtrek

Foto: RR

Lance Armstrong gaf vrijdagochtend aan zich niet langer te verzetten tegen de dopingbeschuldigingen door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. Dat maakte daarop bekend dat al zijn resultaten -waaronder zeven Tourzeges- hem worden afgenomen. Maar zo simpel is het niet. Want kan het USADA dat wel?

Het USADA beschuldigt Lance Armstrong van jarenlang dopinggebruik. Dat de 40-jarige ex-wielrenner zich niet wil komen verdedigen, wordt door het agentschap als een schuldbekentenis beschouwd. Die formele veroordeling betekent wellicht niet het einde van het juridisch getouwtrek.

Wie is bevoegd?

Een veroordeling van het USADA is in principe immers alleen in de Verenigde Staten geldig. 'Sancties na een dopinggeval in de Tour kunnen enkel door de Tourdirectie en door de Internationale Wielerunie UCI genomen worden', verduidelijkte de Zwitserse jurist Denis Oswald, een rechter van het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Ook de organisatie van de Tour wacht af. 'Wij volgen deze ontwikkelingen met aandacht', luidt het bij ASO. 'We wachten tot er een beslissing in deze zaak wordt genomen door bevoegde instanties.'

USADA vs UCI

De UCI over Armstrong laten beslissen, is volgen het Amerikaans Antidopingagentschap echter hetzelfde als de vos het kippenhok laten bewaken. Het UCI wacht alvast op een gemotiveerde uitspraak van het USADA.

Ook de duur van de schorsing, levenslang, roept vragen op. Dat is een straf die volgens de Wereldantidopingcode alleen opgelegd kan worden bij recidive. De maximumstraf voor een eerste veroordeling is vier jaar.

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.