Volgens Bloso is geen toelating vereist

Burgemeester verbiedt Gordel-wandeling

Burgemeester verbiedt Gordel-wandeling

Vorig jaar nog hield Voorpost nog een optocht tijdens een Gordel-wandeling. Mogelijk heeft dat ook meegespeeld bij Thiéry. Foto: ssj

Linkebeek -

De Linkebeekse, waarnemend burgemeester Damien Thiéry weigert de doortocht van de Gordel-wandeling van veertien kilometer. Thiéry wijst erop dat er geen toelating is gevraagd, maar volgens Bloso is dat niet nodig.

Het schepencollege van de faciliteitengemeente Linkebeek heeft de organisatie van de Gordel-wandeltocht van veertien kilometer in de gemeente geweigerd. De doortocht van de fietstocht over het grondgebied Linkebeek is wel toegestaan. Officiële reden voor de weigering van de wandeling is dat organisator Bloso er geen toelating voor had aangevraagd.

Veiligheid

Volgens waarnemend burgemeester Damien Thiéry (FDF, Ensemble-LKB-Samen) had dat voor veiligheidsproblemen kunnen zorgen. ‘Het is juist dat ik de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet heb goedgekeurd, maar de splitsing is gestemd. Ik ben verplicht mij ernaar te schikken. Ik zie niet in waarom ik volledig zou moeten plooien. De organisatoren van de Gordel moeten de regels naleven die ook voor hen van toepassing zijn.’

Thiéry wijst erop dat hij, in afwezigheid van een toelatingsaanvraag, niet verantwoordelijk wil gehouden worden voor eventuele ongevallen.’ Andere reden voor de weigering zou een kleine parcourswijziging zijn waar Thiéry niet van op de hoogte zou zijn geweest. Vorig jaar nog hield Voorpost nog een optocht tijdens een Gordel-wandeling. Mogelijk heeft dat ook meegespeeld bij Thiéry, die daar toen niet mee opgezet was.

Bij Bloso zijn ze niet meteen ongerust over de beslissing van het schepencollege van Linkebeek. ‘Op het laatste lokale veiligheidsoverleg was de politie vertegenwoordigd. Daar werden toen geen bezwaren geformuleerd’, zegt Luc Peirlinck, de coördinator van De Gordel.

Misverstand

Volgens Perilinck berust als op een misverstand. ‘Strikt genomen moet er voor een wandeling geen toelating aangevraagd worden. Er is een verschil tussen een doortocht zoals in Linkebeek, en het betreden van het openbaar domein met het plaatsen van bijvoorbeeld tenten.’ Van de beoogde veertien kilometer, loopt volgens Luc Peirlinck vier kilometer over het grondgebied Linkebeek. Peirlick rekent erop dat de coördinatie door de gouverneur van Vlaams-Brabant het misverstand kan uitvlakken. ‘Ik maak er mij niet meteen veel zorgen over.’

De weigering van Linkebeek is de tweede gevoelige beslissing van een gemeentebestuur van een faciliteitengemeente met een Franstalige meerderheid. Eerder weigerde Sint-Genesius-Rode dienst te doen als start- en aankomstplaats.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio