Leekens moet kiezen: supersub Bacca of topaankoop Tchite

Leekens moet kiezen: supersub Bacca of topaankoop Tchite

Foto: belga

Drie doelpunten op een rij: supersub Carlos Bacca solliciteert bij Club Brugge nadrukkelijk naar een basisplaats. Maar ook steraanwinst Mémé Tchite begint te renderen en maakte in Bergen zijn eerste goal. Coach Georges Leekens staat voor een lastige keuze.

In het Stade Tondreau stonden Mémé Tchite en Carlos Bacca zondagavond na de rust 45 minuten samen in de spits bij Club Brugge. Ze maakten in die tijdspanne elk een doelpunt op pass van Victor Vazquez. Maar twee centrumspitsen tegelijk in de ploeg: het zal eerder uitzondering dan regel blijven bij Club dit seizoen. Leekens schakelde tijdelijk om naar een 4-4-2 om het numerieke evenwicht uit te buiten.

Voor de komende duels moet de coach opnieuw een keuze moeten maken tussen Tchite en Bacca in de punt tussen Refaelov en Meunier. Björn Vleminckx komt momenteel niet in aanmerking. Leekens ziet de Nederlandse topschutter van 2011 als een spits die naar de bal toe speelt en hij zoekt momenteel iemand met diepgang.

Bacca en Tchite kunnen alle twee die diepgang brengen. Beiden hebben ze over een snelle sprint. Als je het hebt over een typische counterspits, dan past Tchite nog het best in dat concept, al moet Bacca niet veel onderdoen. Tchite heeft ook als voordeel dat hij over een iets betere basistechniek beschikt dan Bacca. Al is ook daar het verschil klein. Op de manier waarop Bacca scoorde tegen Beerschot, Debrecen en Bergen, was technisch weinig of niets aan te merken.

De koelbloedigheid waarmee de Colombiaan in drie duels op een rij raak trof, spreekt momenteel in zijn voordeel in de strijd met Tchite. Bacca scoort gemiddeld om de vijftig minuten, terwijl Tchite pas zondag zijn eerste officiële doelpunt in Brugse loondienst kon verzilveren. Eén goal in 426 speelminuten, dat zijn niet de statistieken van een ware topschutter die Tchite wel was bij Anderlecht en Standard.

Dat komt deels omdat Tchite net voor de seizoensstart een hele tijd geblesseerd aan de kant stond en daardoor nog zoekt naar zijn beste vorm en zijn beste ritme. Maar volgens Tchite zelf krijgt hij ook te weinig aanvoer. Die kritiek na de match tegen KV Mechelen zorgde ervoor dat Bacca ten koste van Tchite een basisplaats kreeg tegen Beerschot terwijl hij de matchen voordien niet eens de wedstrijdselectie haalde.

Rotatie

Bacca zal zich nooit op dergelijke kritiek op zijn ploegmaats laten betrappen. Hij werkt keihard om zijn plaats en mort niet. Ook niet toen hij vorig seizoen moest opdraven op de flank, nochtans niet zijn beste of favoriete positie.

Die kans kwam er pas laat omdat Bacca het na zijn transfer uit Zuid-Amerika erg moeilijk had om fysiek op peil te komen. De overstap naar Europa bleek erg groot voor de Colombiaanse Gouden Schoen. Daarom is het ook maar de vraag in hoeverre Bacca nu klaar is voor de opeenstapeling van wedstrijden in de competitie en de Europa League. Voor Tchite is dat allemaal niets nieuws meer.

Maar omdat ook Tchite vaak ups en downs kent, ziet het er naar uit dat Leekens (minstens voorlopig) zal blijven wisselen tussen Tchite en Bacca. En dat hij zich daarbij zal laten leiden door de vorm van de dag van zijn aanvallers. En zeker ook door de tegenstander: met Tchite eerder in de ploeg tegen een tegenstander die de ruimte laat voor de snelle omschakeling en Bacca met zijn killerinstinct eerder als er hoog gespeeld moet worden.

Corrigeer