Allochtone jongeren willen eigen religieus centrum

Allochtone jongeren willen eigen religieus centrum

De burgertop K35 kwam met 33 deelnemers samen. Foto: vkk

Kortrijk -

Kortrijkzaan Arne Vandendriessche organiseerde de burgertop K35 naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober.

De allochtone jongeren die deelnamen aan de burgertop K35, willen een religieus centrum. Ze vragen Kortrijk de focus te verleggen naar de essentie.

Bij de 33 deelnemers (twee vielen af) waren er ook drie allochtonen. Assia Bouderbala was één van hen. Ook allochtonen hebben uitgesproken meningen over het Kortrijkse beleid, weet ze. Aan politiek doen zien ze nu niet zitten. Bouderbala: ‘Ik was jeugdwerkster. Nu werk ik als bediende. Wij vinden het belangrijk hier te zijn en onze mening te verkondigen. Zo is veiligheid inderdaad een belangrijk thema. En wat in de Zwevegemsestraat gebeurde, juichen we zeker niet toe. Alleen, er is veel te lang gewacht. We zijn er ook van overtuigd dat Kortrijk na het uiterlijke nu mag inzetten op het innerlijke. Kijk eens naar Poverello in de Spoorweglaan. Daar zijn dringende investeringen nodig. Zo zijn we ook vragende partij voor een eigen religieus centrum. Niet in een aftandse hangaar. Wel iets zoals het pastoraal centrum De Bron in Harelbeke.’

Tramlijn

Voorlopige conclusies van het burgerdebat zijn dat het best intelligente camera's worden ingevoerd, dat er een tramlijn moet komen vanuit Hoog Kortrijk naar de binnenstad, die actiever moet worden.

K35 wil ook de renovatiepremie herinvoeren en een referendum houden over belangrijke projecten.

Initiatiefnemer Arne Vandendriessche is blij met het resultaat. ‘Het was de bedoeling van K35 om op een drempelverlagende manier de kloof tussen de jonge Kortrijkzaan en de toekomstige bestuurders van de stad te dichten’, zegt hij. ‘We zijn ervan overtuigd dat jonge burgers een aanvulling zijn op de traditionele democratie.’

De voorstellen van K35 worden op 28 september voorgelegd aan de Kortrijkse partijen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio