Dotatie Laurent helemaal niet zo zeker

Dotatie Laurent helemaal niet zo zeker

Prinses Astrid en haar echtgenoot, prins Laurent volgt. (archief) Foto: marc herremans

Aan Vlaamse zijde worden vraagtekens gezet bij het artikel in Le Soir als zouden prins Laurent en prinses Astrid hun dotatie behouden wanneer prins Filip koning wordt. Astrid mag gerust zijn, Laurent iets minder, zo lijkt het.

In de aanbevelingen die de Senaat destijds formuleerde over de dotaties, staat dat, onder de volgende koning, enkel de vermoedelijke troonopvolger, diens echtgenoot of echtgenote, de weduwe of weduwenaar van de vorst en de afgetreden vorst een koninklijke dotatie zullen ontvangen.

Als prins Filip koning wordt, krijgt zijn eerstgeboren dochter dus een dotatie. Zijn andere kinderen niet. En ook voor zijn broer en zus vallen de dotaties weg.

In het regeerakkoord staat dat men een vergoedingssysteem voor hun diensten wil uitwerken. Dat systeem zou de dotaties, voor allebei iets meer dan 300.000 euro per jaar, vervangen.  

Van dat laatste lijkt nu geen sprake meer, schrijft Le Soir. Volgens de krant, die bronnen binnen de meerderheid inroept, blijft de dotatie toch bestaan - 'onder één of andere vorm'. Zo laten zeker de Franstalige partijen aan de krant verstaan dat niemand binnen de meerderheid zin heeft om Astrid en Laurent te 'ambeteren'.

Maar aan Vlaamse zijde lijkt het enthousiasme om de dotaties te verlengen minder groot. 

Volgens onze bronnen is er nog helemaal niets beslist, wordt er momenteel ook nauwelijks over gepraat. De Vlaamse partijen lijken prinses Astrid nog te willen sparen, zeker zolang de dochter van prins Filip nog minderjarig is en onmogelijk de troon van haar vader kan overnemen (als hem iets overkomt).

Voor Laurent geldt dat argument alvast niet. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees